Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>HÄLSA

Publicerad 27 aug 2015 13:26

Storasyster? Då ökar risken för övervikt

<span>Övervikt kan ha en bakomliggande biologisk förklaring: nämligen var i syskonskaran du befinner dig.</span>

Övervikt kan ha en bakomliggande biologisk förklaring: nämligen var i syskonskaran du befinner dig.

1/2

Foto: Shutterstock

<span>&quot;Förstfödda kan senare i livet kan ha lättare att lagra fett och att insulinet hos dem inte fungerar lika effektivt&quot;, menar Wayne Cutfield, professor vid universitetet i Auckland.</span>

"Förstfödda kan senare i livet kan ha lättare att lagra fett och att insulinet hos dem inte fungerar lika effektivt", menar Wayne Cutfield, professor vid universitetet i Auckland.

2/2

Foto: Shutterstock

Är du storasyster – eller storebror?

Då är du i högre grad än ditt lillasyskon i riskzonen för att bli överviktig.

Det visar en ny studie gjord bland svenska kvinnor.

Fetma är ett växande problem världen över, med ett stigande BMI hos både vuxna och barn. Och inte sällan får en socker- och fettrik kost skulden för det alarmerande hälsoläget.

Men nu visar en ny studie gjord bland 26 812 svenska kvinnor att övervikt kan ha en bakomliggande biologisk förklaring, nämligen var i syskonskaran man befinner sig.

Förstfödda kvinnor är 40 procent mer benägna att utveckla fetma än sina yngre systrar, enligt forskningsresultatet.

 

Vad detta beror på är inte fastställt, men enligt Wayne Cutfield, professor vid universitetet i Auckland, kan blodtransporten till moderkakan ha ett finger med i spelet. Vid första graviditeten är blodkärlen trängre, vilket stryper näringstillförseln och stör regleringen av glukos och fett.

– Det innebär att förstfödda senare i livet kan ha lättare att lagra fett, och att insulinet hos dem inte fungerar lika effektivt, säger han till tidningen New Zealand Herald.

Det är inte första gången som forskningen pekar på ett liknande samband. Och troligen gäller kopplingen även storebröder.

– Tillsammans visar flera studier att både män och kvinnor som föds först löper större risk att bli överviktiga eller feta, säger Wayne Cutfield.

 

LÄS OCKSÅ: Gå dig smal med 7 smarta knep

 

Att fetmaproblemen ökar skulle mot bakgrund av den nya forskningen kunna förklaras med att andelen förstfödda har blivit större, när familjer med många barn blir alltmer sällsynt och enbarnsfamiljer desto vanligare.

Enligt experter som tagit del av studien är den i allra högsta grad viktig i kampen mot ohälsan.

– Med den här vetskapen kan förstfödda stöttas att göra positiva val i fråga om kost och motion, säger professor Wayne Cutfield.

 

LÄS OCKSÅ: Gå ner i vikt med Dash – 10 nybörjartips