<p>Chiapudding har blivit oerhört populär de senaste åren. Men att sälja chiapudding på till exempel ett café är just nu inte möjligt. En EU-förordning har satt stopp för hälsofrukosten. I alla fall tillfälligt.<br></p>
1 av 2: <p>Chiapudding har blivit oerhört populär de senaste åren. Men att sälja chiapudding på till exempel ett café är just nu inte möjligt. En EU-förordning har satt stopp för hälsofrukosten. I alla fall tillfälligt.<br></p> Foto: HANS DESSER
<p>Chiafrön är energirika och mättar bra.<br></p>
2 av 2: <p>Chiafrön är energirika och mättar bra.<br></p> Foto: iStock

Stopp för chiapudding! Därför förbjuds den

Ett hälsoställe utan chiapudding på menyn?!

Är det ens möjligt?

Jo, faktum är att den hajpade frukosträtten blivit förbjuden.

Chiapudding har hyllats – och hånats. Enligt vissa är det världens bästa frulle: en krämig och mild "gröt". Enligt andra är det ett obegripligt frukostval: en geléliknande och smaklös "sörja".

Vad man än tycker så är det svårt att förneka chiapuddingens genomslag: den har serverats på varenda storstadskafé med hälsokoll de senaste åren. Tills nu, då menyerna plötsligt gapar tomt efter 2014 års mesta frukosthajp, eftersom den tillsvidare är förbjuden.

LÄS OCKSÅ: Därför ska du äta chiapudding varje dag 

Krävs tillstånd för att servera chiapudding

Men nej, det är inte för att den skulle vara skadlig eller onyttig som chiapuddingen har blivit utröstad medan havregrynsgröten och yoghurten sitter säkert. I stället är det Europa-order som fått fik och restauranger att plocka bort den från sina menyer.

Enligt en EU-förordning måste "nya livsmedel" godkännas innan de når marknaden, och chiafrön blandat med fruktpuré, kokosmjölk och/eller kokossocker är alltså att betrakta som en helt ny livsmedelskategori. För att få sälja färdig chiapudding måste ställen ansöka om tillstånd hos Livsmedelsverket, vilket många blivit varse först nu.

– Antingen har det påpekats vid en kontroll av kommunen eller så har företagen fått reda på det på annat sätt, säger Astrid Walles-Granberg, rådgivare vid Livsmedelsverket.

– Alla nya livsmedel måste kontrolleras och riskvärderas för att få säljas. Det handlar om att de ska vara säkra för konsumenterna, att de inte innehåller smittor till exempel.

LÄS OCKSÅ: 7 nya sätt att använda trendiga chiafrön på

Okej att göra sin egen chiapudding

Chiafrön på påse är fortfarande okej att sälja och köpa i butik. Liksom en del müsli, bakverk och fruktblandningar som innehåller en begränsad mängd frön.

Alltså kan man fortsätta att göra sin egen chiapudding hemma, medan man väntar på att den ömsom äskade, ömsom hatade färdigfrukosten ska göra comeback över disk – vilket kan dröja.

– För att chiapuddingen ska bli godkänd måste något företag skicka in en ansökan, men än så länge har ingen gjort det i hela EU. Det är inte så enkelt, det ställs väldigt höga krav på ansökan, säger Astrid Walles-Granberg.

LÄS OCKSÅ: Varning! Ät inte för mycket chiafrön

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + duscholja från L´Occitane & necessär. Köp nu!