Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Allt fler livsmedel sötas med "stevia". Egentligen är det steviolglykosider man oftast pratar om.Allt fler livsmedel sötas med "stevia". Egentligen är det steviolglykosider man oftast pratar om.Allt fler livsmedel sötas med "stevia". Egentligen är det steviolglykosider man oftast pratar om.
Sofia Antonsson, dietist och kostrådgivare: "Man ska komma ihåg att den del av hjärnan som triggas av socker går igång på allt sött, även steviaämnen, så har man problem med sötsug eller sockerberoende så bör man nog undvika steviaprodukter också".Sofia Antonsson, dietist och kostrådgivare: "Man ska komma ihåg att den del av hjärnan som triggas av socker går igång på allt sött, även steviaämnen, så har man problem med sötsug eller sockerberoende så bör man nog undvika steviaprodukter också".Sofia Antonsson, dietist och kostrådgivare: "Man ska komma ihåg att den del av hjärnan som triggas av socker går igång på allt sött, även steviaämnen, så har man problem med sötsug eller sockerberoende så bör man nog undvika steviaprodukter också".
1 AV 3
Allt fler livsmedel sötas med "stevia". Egentligen är det steviolglykosider man oftast pratar om.
Foto: Getty images
2 AV 3
Sofia Antonsson, dietist och kostrådgivare: "Man ska komma ihåg att den del av hjärnan som triggas av socker går igång på allt sött, även steviaämnen, så har man problem med sötsug eller sockerberoende så bör man nog undvika steviaprodukter också".
Foto: MAGNUS FOND
3 AV 3

Stevia – vad är det? Fördelar och nackdelar

Livsmedel som sötats med steviaämnen blir allt vanligare i butikerna.

Till skillnad från socker innehåller så kallade "steviolglykosider" inga kalorier.

Men hur bra är stevia egentligen?

Här listar vi för- och nackdelar – med kommentarer av dietisten Sofia Antonsson.

Sötningsmedel istället för socker. En trend som funnits med ett bra tag, kanske har du en farmor eller morfar som droppat Suketter i kaffet sedan 60-talet? De senaste åren har "stevia" blivit det hetaste på marknaden med producenter och näringsexperter som marknadsför det kalorifria sockeralternativet som "hämtat från naturen", med minimal påverkan på blodsockret. Samtidigt har det pratats om cancerrisk och fertilitetspåverkan när det gäller bladen – och HELT naturligt är inte det vita pulvret som säljs i butiker, eftersom utvinningen och tillverkningen från originalväxten alltid innebär någon form av raffinering.

Så vad ska man då tänka om saft, ketchup, sylt och glass som sötats med steviaämnen istället för vitt socker? Är de bättre för hälsan än "vanliga" varianter?

Här är några saker du bör veta om det trendiga sötningsmedlet, vars korrekta namn är steviolglykosider. Sofia Antonsson, legitimerad dietist, reder ut fördelar och nackdelar.

1. Skilj på stevia och steviolglykosider

"Stevia" är namnet på en växt som främst odlas i Sydamerika. Den innehåller i sin tur så kallade "steviolglykosider": ämnen som är cirka 300 gånger sötare än vanligt socker. Produkter med stevia får inte säljas i EU-länder, eftersom växten ännu inte genomgått en säkerhetsprövning med syfte att utreda eventuella hälsorisker. Däremot får steviolglykosider, de utvunna ämnena, användas som tillsats.

Läsk och andra livsmedel som bär texten "sötad med stevia" är alltså felaktigt märkta, eftersom de i själva verket innehåller steviolglykosider. Enligt Livsmedelsverket är det av stor vikt att producenter inte ger sådan vilseledande information, eftersom konsumenterna kan luras tro att även växten stevia är godkänd och ofarlig att äta.

LÄS OCKSÅ: Experten: Socker du kan äta med gott samvete 

2. Finns både i färdiga produkter och i ren form

Steviolglykosider förekommer ofta som ingrediens i lightläsk, sockerfri choklad och andra livsmedel som marknadsförs som kalorisnåla eller lågkolhydratskost. Det säljs även som bordssötningmedel, som ett alternativ till vanligt strösocker.

På produkter som sötats med steviaämnen ska detta anges både i innehållsföretckningen ("sötningsmedel steviolglykosider" alternativt "sötningsmedel E960") och i anslutning till livsmedlets namn: "innehåller sötningsmedel".

 

3. Varför är steviaämnen bättre än socker och andra sötningsmedel?

Enligt dietisten Sofia Antonsson är de främsta fördelarna med steviolglykosider att det är kalorifritt och till skillnad från andra sötningsmedel inte påverkar blodsockret. Dessutom är det skonsamt för tänderna och har visat sig vara ett bra alternativ för personer med känslig mage.

– I motsats till sockeralkoholerna xylitol och sorbitol så är stevian inte jäsningsbar. För många är det jätteproblematiskt att tugga tuggummi och äta halstabletter, de blir dåliga i magen direkt. Men liknande livsmedel som sötats med steviolglykosider är inte laxerande.

– Och till skillnad från fullständigt kemiskt framställda sötningsmedel som aspartam och sukralos förhåller sig steviolglykosider ganska neutralt. Varken tarmfloran eller glukoskänsligheten påverkas, så risken att utveckla diabetes är liten.

4. Vad är nackdelarna?

Några allvarliga hälsorisker med steviolglykosider verkar inte finnas, de är som sagt godkända som sötningsmedel. Dock har det rapporterats om migrän- och allergireaktioner, säger Sofia Antonsson.

– Och man ska komma ihåg att den del av hjärnan som triggas av socker går igång på allt sött, även steviaämnen, så har man problem med sötsug eller sockerberoende så bör man nog undvika steviaprodukter också.

Nackdelarna med steviolglykosider är framför allt praktiska.

– Stevian i sig kan ge en trist bismak som lätt slår igenom. Jag upplever den som lite "metallisk". 

– Steviolglykosider har heller inte samma förmåga som socker att bulka och binda, så bakverk blir ofta lite smuliga. 

Sofia Antonsson tipsar om att använda hälften vanligt socker och hälften steviasötning när man bakar. Då blir både smaken och konsistensen roligare.

– Sockret har ändå någon typ av funktion och kan man minska mängden med hälften så är väl det käckt? Lite som grön cola: den innehåller både steviolgykosider och socker och smakar därför helt okej.