För att behandla spindelfobi används idag ofta kognitiv beteendeterapi (KBT) med riktiga spindlar. Men med hjälp av den nya metoden kan spindelfobi nu komma att botas utan det riktiga mötet.
William Hamilton med ett Occulus Rift-visir som skapar den virtuella verkligheten.
1 AV 2
För att behandla spindelfobi används idag ofta kognitiv beteendeterapi (KBT) med riktiga spindlar. Men med hjälp av den nya metoden kan spindelfobi nu komma att botas utan det riktiga mötet.
Foto: Shutterstock
2 AV 2
William Hamilton med ett Occulus Rift-visir som skapar den virtuella verkligheten.
Foto: Alexander Hamilton

Spindelfobi? Så slipper du den med ny teknik

SPINDELFOBI. Är du en av många som lider av spindelfobi? Med ny teknik kan du bli botad utan att träffa en enda levande spindel!

Spindelfobi, som andra fobier, är en ångeststörning. Det är en irrationell rädsla som leder till stort obehag och begränsar livskvaliteten och valmöjligheterna. En fobi är en klinisk diagnos som inte ska blandas ihop med traditionell rädsla för spindlar.

Mer än var 20:e svensk har fobi för spindlar vilket har lett till allt ifrån onödiga polisutryckningar till att folk känt sig tvingade att sälja sina hus för att det finns spindlar.

– Fobier är bland de vanligaste formerna av psykiska problem, säger William Hamilton. Det är han som har tagit fram den nya digitala behandlingsmetoden.

För att behandla spindelfobi används normalt kognitiv beteendeterapi (KBT) med riktiga spindlar. William Hamiltons projekt VIMSE har som syfte är att kunna ge KBT-terapi i en virtuell miljö, utan levande spindlar.

 

Programmet går ut på att man får använda ett visir som skapar en virtuell verklighet. I den utsätts man för digitala spindlar. Genom att, i sin egen takt, närma sig en spindel kan man klara av att uthärda situationen trots att den är jobbig.

– Den första nivån är en spindel som är mycket sötare och mer sympatisk än några verkliga spindlar, säger William Hamilton. Sedan får användaren ett antal uppgifter där man ska interagera med spindeln, som att rädda den från vatten och regn.

Därefter blir spindeln gradvis blir mer läskig och mer verklig i takt med att användaren vänjer sig och får mindre ångest. slutmålet för alla användare är olika så vi kommer göra det möjligt att i princip gå hur långt som helst i spindelexponeringen i frågan om storlek, antal, situation, uppgift och så vidare.

Teoretiskt kan man sätta någon i ett rum med en miljon spindlar. Den virtuella verkligheten öppnar upp för helt nya former av psykologiska behandlingar.

 

Metoden kan bli ett fantastiskt alternativ för de som inte vågar sig på terapi med riktiga spindlar.

– Den sänker tröskeln för att påbörja behandlingen, säger William Hamilton. Undersökningar visar att folk skulle föredra exponering i virtuell miljö.

Målsättningen är att ta fram fler behandlingsmetoder med den nya tekniken.

– Jag tror att virtuell verklighet är nästa stora IT-plattform efter persondatorn och smarta telefonen.

 

LÄS OCKSÅ: Psykologens fem steg för att bota dina fobier

 

Text: Kristoffer Elmqvist