Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
HÅLL DIG KALL... Sänk temperaturen i sovrummet.HÅLL DIG KALL... Sänk temperaturen i sovrummet.HÅLL DIG KALL... Sänk temperaturen i sovrummet.
HÅLL DIG KALL... Sänk temperaturen i sovrummet.

Sov kallt och håll dig smal, frisk och ung

Vill du hålla dig ung, smal och frisk?

Släng av kläderna och sov kallt och naken!

Dessutom får du bättre sömn och mindre stress.

Att tänka på temperaturen innan läggdags kan ha avgörande betydelse för din hälsa och framtid. Enligt doktor Chris Winter har forskare kommit fram till att 15-19 grader är den perfekta sovtemperaturen. Perfekt för de som gillar att sova svalt, för andra kan det tyckas kallt. Men, det går ju att ha varmare eller fler täcken. Och fördelarna är många och väsentliga:

Lägre temperaturer på natten minimerar nämligen risken för metabola sjukdomar som till exempel diabetes. I denna studie jämförde man blodsocker/insulinnivåer och ämnesomsättningen hos försökspersoner som sover i 24 grader respektive 19 grader. Efter fyra månader kunde man konstatera att bland de som sov i 19 grader hade förutsättningarna för en bättre hälsa stigit avsevärt.

Efter att i perioder ha sovit i kallare miljö dubblerades mängden med bra, så kallat brunt, fett. Dessutom visade det sig att ”kall-sovarna” brände mer kalorier under dagen. Dessa två förhållanden tillsammans kan minska risken för diabetes och andra typer av metabola sjukdomar.

Enligt Naturläkemedelsläkaren och bästsäljande författaren Natasha Turner, så kommer, om du sover i temperaturer över 21 grader, din kropp att hindras från att kylas ner naturligt under sömnen och frisättningen av melatonin. Melatonin är kroppens viktigaste anti-aging hormoner, och när den släpps på natten - efter exponering av totalt mörker - kommer kroppen att reagera naturligt, med ett temperaturfall. Som ett direkt resultat av på detta temperaturfall, kommer kroppen pumpa ut förhöjda nivåer av tillväxthormon - en annan viktig anti-aginghormon. Eftersom större mängder av detta hormon frisätts i kroppen kommer du att både att känna dig och se yngre ut.

Förutom alla hälsofördelar av att sova svalt finns det även en rad praktiska fördelar, som att man somnar in snabbare. När sovtemperaturen är för varm eller kall kommer din kropp att ha svårigheter att hitta din ”inre termostat” vilket kan hålla dig vaken och rastlös och förhindra den så viktiga djupa sömnen.

Ett annat bra tips att sänka temperaturen på är att sova naken. Din kroppstemperatur kommer att sjunka, och därigenom producera mindre kortisol under natten. Kortisol är ett naturligt hormon som är kopplat till stress och viktökning och genom att hålla dina kortisolnivåer nere får du även en normal aptit och oro.

Sen finns det en massa andra hälsofördelar att sova naken, särskilt ihop med en annan person. Par som sover nakna tillsammans är nöjdare med sina relationer till skillnad mot sina mer blygsamma motsvarigheter. Par som sover tillsammans nakna upplever också mer öppna och intima relationer.

Dessutom, utlöser hudkontakt ett hormon som heter oxytocin vilket är förknippat med sexualiteten och kan förbättra både hälsa och psyke. Närvaron av oxytocin i kroppen kan hjälpa till att bekämpa stress och andra former av depression, liksom en sänkning av blodtrycket. Så, inte så mycket att fundera på- av med kläderna innan läggdags!

 

Källa: Elite Daily