Har du svårt att motstå godsaker? Det kan vara ärftligt.
Har du svårt att motstå godsaker? Det kan vara ärftligt. Foto: Shutterstock

Sötsug kopplat till mindre kroppsfett

Många tror att stort sug efter godis och sötsaker går hand i hand med övervikt.

Men nu visar en studie från universitetet i Köpenhamn att det inte alls behöver vara fallet.

Faktum är att personer med extremt sötsug ofta har mindre kroppsfett än andra.

Tidigare studier har visat att sockersug inte enbart kan förklaras av miljö och inlärt beteende - extremt sug efter sötsaker kan också ligga i generna. Förra året upptäckte  forskare vid universitetet i Köpenhamn en genetisk variation, FGF21, kopplad till stort sötsug. Nu har de också kunnat se att personer med den FGF21-genen har mindre kroppsfett än genomsnittet.

LÄS OCKSÅ: 6 bästa knepen för att slippa sockersuget

Går emot den allmänna föreställningen

Upptäckten går emot den allmänna föreställningen om socker och övervikt, menar Niels Grarup, en av forskarna som arbetat med studien.

– Att de som äter mer socker skulle ha mindre kroppsfett motsäger den allmänna uppfattning. Men det är viktigt att komma ihåg att vi bara studerar den här specifika genvariationen och försöker finns samband för resten av kroppen. Det här är bara en liten bit i pusslet som beskiver sambandet mellan diet och sockerintag och risken för övervikt och diabetes, säger han i ett pressmeddelande.

LÄS OCKSÅ: Högt blodtryck? 12 sätt att sänka det

Högt blodtryck förekom

Studien visade också att FGF21 var sammankopplat med ett något högre blodtryck än normalt samt att kroppsfettet var mer centrerat runt midja och höfter. Forskning pekar på att den typen av fettfördelning medför ökad risk att drabbas av hjärtsjukdomar och diabetes typ 2, oavsett om personen i fråga är överviktig eller inte.

Forskarna menar att upptäckten kommer att bli viktig i framtida forskning och försök att behandla övervikt och diabetes.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 5 nr av ToppHälsa + handkräm för 199 kr. Läs mer!