Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>Hälsa>Sömn

Publicerad 6 mar 2019 19:00

Vilket sömndjur är du? Det kan påverka mer än du tror

Foto: Cedar - stock.adobe.com

Är du lejon, varg, björn eller delfin?

Psykologen Michael Breus menar att vilken sömnpersonlighet du har kan avslöja en hel del om hur du är, och hur du kan maxa ditt dygn.

Nattuggla och morgonlärka? Glöm det. Enligt psykologen Michael Breus, även kallad ”sömndoktorn”, är det bättre att dela in människor i fyra kronotyper: lejon, varg, björn och delfin.

I boken The power of when förklarar Breus hur man maxar dygnet baserat på sitt sömndjur. Vilket djur är du?

Lejonet

Foto: EcoView - stock.adobe.com / ©EcoView - stock.adob

 

Savannens konung är kronotypen flest avundas, skriver Business Insider. Lejon vaknar tidigt av sig själva och kommer i gång tidigt med dagen. 

Men många lejon upplever att energin börjar sina någon gång mitt på dagen. Enligt Breus gör det här att lejon bör ägna förmiddagarna åt tunga uppgifter som kräver analytisk förmåga och eftermiddagarna åt mer kreativa uppgifter.

Det första lejonet ska göra när de kliver upp är att äta en ordentlig frukost. När det kommer till träning föreslår Breus att lejonet flyttar träningspasset till eftermiddag eller tidig kväll.

LÄS MER: Sömntekniken som får dig att somna på tio minuter

Vargen

Foto: hkuchera - stock.adobe.com / ©2013 Holly Kuchera

 

Vargen är så gott som synonym med nattugglan. Det är kämpigt för vargar att gå upp tidigt och ofta känner de sig på topp först senare på dagen.

Breus rekommenderar att vargar börjar sina dagar med frukost vid åttatiden, följt av motion ute i dagsljuset. Kaffet får dock lov att vänta till sen förmiddag. 

I jobbsammanhang är eftermiddagen perfekt för möten, pitchar och brainstorming, eftersom vargen då är full av energi. 

Eftersom vargen gärna lägger sig runt midnatt är klockan åtta en bra middagstid.

Björnen

Foto: wollertz - stock.adobe.com / wollertz 2014 ©

 

Enligt Business Insider är ungefär hälften av befolkningen björnar. Det betyder att den biologiska klockan följer solens upp- och nedgång. Björnen kan med fördel börja sin dag runt sju på morgonen, med en proteinrik frukost. Däremot skriver Breus att första koppen kaffe inte bör snudda vid läpparna förrän runt halv nio.

Precis som lejonet är björnen som mest koncentrerad på morgonen och därför bör ta itu med de mest krävande uppgifterna då, medan eftermiddagen kan få gå i kreativitetens tecken.

Bästa tiden att träna är runt sextiden på kvällen, och efter det ett lättare kvällsmål.

Delfinen

Foto: Andriy Bezuglov - stock.adobe.com / ©Andriy Bezug

 

Frekvent insomni och andra sömnproblem är utmärkande för delfinen, menar Breus. Därför föreslår han att delfiner börjar sina morgnar med att träna och efter det äter en proteinrik frukost som de står sig på en bit in på dagen.

På jobbet ska delfinen göra tvärtemot de andra kronotyperna: Det vill säga ägna morgonen åt kreativa uppgifter och fördjupa sig i problemlösning på eftermiddagarna, när de piggnat till.

Breus föreslår att delfiner äter runt sju på kvällen och sedan ägnar sig åt att varva ner innan läggdags.

LÄS OCKSÅ: Så mycket styrs vi av vår inre klocka

Några sista ord

Det kan vara svårt att leva efter de scheman som Michael Breus föreslår i sin bok, särskilt om du har ett jobb där det inte går att vara flexibel. Men kanske ger det dig lite mer insikt i hur du fungerar!