Vår dygnsrytm och interna klocka är ett komplicerat maskineri.
Vår dygnsrytm och interna klocka är ett komplicerat maskineri. Foto: Shutterstock

Varför vaknar vi precis innan väckarklockan ringer?

Har du också vaknat i panik i tron att du försovit dig – bara för att inse att väckarklockan ringer först om fem minuter?

Men hur vet kroppen att den ska vakna? Här är den vetenskapliga förklaringen.

Kroppen är bra lurig. Den kan simulera symtom som liknar en hjärtinfarkt trots att det handlar om panikångest – eller drabbas av en autoimmun sjukdom som leder till att immunförsvaret angriper sin egen hyresvärd.

När den fungerar som den ska står den emellertid för extremt komplicerade processer som nästan är för bra för att vara sanna.

Ta vår interna klocka som exempel. Att vi öppnar ögonen strax innan väckarklockan ska ringa är nämligen ingen slump. 

LÄS OCKSÅ: 7 sömnexperter – vad de gör när de inte kan somna 

Genen som styr

Enligt sajten The Healthy kan allt spåras till en specifik gen, KDM5A, som fått smeknamnet ”the alarm clock gene”.

Genen är en del i ett större nätverk som styr över vår dygnsrytm, det vill säga när vi ska somna och när vi ska vakna. På morgonen ökar nivåerna av proteinet period vilket signalerar till kroppen att det är dags att gå upp. Mot dagens slut sjunker nivåerna och alla biologiska system saktar ner – däribland blodtrycket, hjärtrytmen och dina mentala processer. KDM5A har som uppgift att koda ett annat protein, JARID1a, som i sin tur aktiverar period-cykeln.

Krångligt? Kom ihåg att vi varnade dig.

LÄS OCKSÅ: Varför kommer vissa ihåg sina drömmar och andra inte? 

Kan hjälpa personer med sömnproblem

Hur som helst. Kontentan är att om du håller ett hyfsat regelbundet sovschema kommer din dygnsrytm haka på. Kroppen blir helt enkelt så bra på att förutspå när du ska vakna att period-nivåerna börjar stiga redan innan du väcks av exempelvis en väckarklocka.

Forskaren Satchidananda Panda har skrivit en studie på ämnet och menar att de nya upptäckterna kan leda till behandlingar för personer som lider av exempelvis sömnproblem.

– Det ger oss helt nya möjligheter att utforska varför vissa har störda dygnsrytmer och hur vi kan hjälpa dem, säger han till The Healthy.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + duscholja från L´Occitane & necessär. Köp nu!