Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
beautiful girl sleeps in the white bedroom
beautiful girl sleeps in the white bedroom
beautiful girl sleeps in the white bedroom
beautiful girl sleeps in the white bedroom

Varför drömmer vi?

Varför drömmer vi, och vad är det då som händer?

Här är 10 roliga fakta om drömmar, från Goodhousekeeping.

Läs det här så kanske du sover bättre i natt.

1. Du drömmer under hela natten

 

 

Det finns en uppfattning om att man bara drömmer i ett speciellt stadium av sin sömn, vanligtvis i det lättaste stadiet innan man vaknar upp. Men forskningen visar att vi drömmer i perioder under hela natten, i sömnens alla olika stadier. Drömmarna blir däremot annorlunda beroende på när under natten de sker. Drömmar under den senare delen av natten är oftast mer färgstarka och orealistiska, medan drömmar under de tidigare stadierna oftast är mer vardagliga och "tråkiga".

LÄS OCKSÅ: 7 vanliga drömmar – och vad de betyder

 

 

2. Du kommer bara ihåg drömmen om du vaknar

 

 

Om du kommer ihåg en dröm eller inte beror på om du vaknar medan den pågår eller inte. Drömmar som avbryts av att vi vaknar finns nämligen kvar i minnet, medan en avslutad dröm i stället snabbt försvinner. Detta beror på att minnet ständigt rensar sig självt medan vi sover.

LÄS OCKSÅ: Varför kommer vissa ihåg sina drömmar och andra inte?

 

 

3. Ingen vet varför vi drömmer

 

Forskningen har en rätt tydlig bild av vad som händer när vi drömmer, men varför vi gör det är däremot ett mysterium. Inom medicinforskningen där man jobbar med sömnpiller har man försökt få kontroll på drömmandet, utan resultat. Charles Bea är en expert på sömnmedicin på kliniken i Cleveland, och säger att "jag tror att drömmer hjälper människor att bearbeta alla intryck som våra olika sinnen tagit emot under dagen". Det finns rapporter om att människor fått nya insikter medan de sovit, och kommit på lösningar på problem tack vare sina drömmar.

 

4. Maten påverkar vad du minns

 

Vad du har ätit för något har en påverkan på vilka drömmar du minns. Stark mat gör det lättare för dig att minnas drömmar och mardrömmar. Detta beror på att vi bara minns drömmar om vi hinner vara vakna några minuter, och maten påverkar hur lätt vi vaknar upp. Maten påverkar dock inte mängden drömmar, bara hur många av dem du minns.

 

5. Du kanske kan ändra mardrömmar

 

Många forskare tror att det är möjligt att ändra mardrömmar. Personer som lider av posttraumatiska stressymptom skulle till exempel kunna träna sig själva på att upptäcka när de befinner sig i en dröm. En metod som i vissa fall rapporterats fungera är att personen sätter på sig ett armband eller annat personligt föremål, och sedan kan använda det föremålet för att avgöra om en situation är en dröm eller verklighet. Är inte armbandet kvar på armen så vet personen att det är en dröm. Ungefär som i filmen Inception, med andra ord.

 

6. Din hjärna jobbar för fullt medan du sover

 

En nattsömn är inte direkt en stund av vila för din hjärna, tvärtom. Forskning visar att hjärnan blir väldigt stimulerad medan du drömmer, och att det är just den stimuleringen som gör att drömmarna uppstår. När vi är vakna så behöver hjärnan "bara" uppfatta världen omkring oss, men när vi sover så försöker hjärnan förtvivlat sätta saker i ett sammanhang. Drömmen är ett resultat av att hjärnan jobbar med alla intryck från dagen, ljud och bilder, och kokar ihop allt till en "verklighet". Det är det som är drömmen.

 

7. Svårt att välja bort drömmen

 

Ett av syftena med att sova är att hjärnan återställer sig själv för att kunna ta emot intryck nästa dag, och drömmarna är en del av det arbetet. Därför är det svårt att separera drömmarna från själva sovfunktionen, eftersom vi då skulle vakna fysiskt utvilade, men med en hjärna som inte hunnit bli "återställd". Hjärnan skulle till slut troligtvis bli överbelastad.

 

8. Drömmar hjälper ditt minne

 

I en studie som Harvard-universitetet utförde så lät man deltagare ta sig igenom en labyrint, för att sedan låta halva gruppen sova en stund, medan den andra halvan fick hålla sig vakna. När de båda grupperna sedan skulle ta sig igenom samma labyrint på nytt så visade det sig att de som sovit hade en mycket bättre bild av hur labyrinten såg ut, och kunde ta sig igenom den snabbare än den grupp som varit vaken. Detta beror antagligen på att hjärnan sorterar och sparar minnen medan vi drömmer.

 

Foto: Alex Grichenko

9. Drömmar spår inte framtiden

 

Det finns ingen koppling mellan drömmar och vad som sedan sker i verkligheten. Anledningen till att vissa drömmar upplevs som profetior är att vi helt enkelt glömmer bort alla de andra drömmarna som aldrig blev något. Drömmar är precis så slumpmässiga som de verkar.

 

Foto: Michèle Constantini

10. Oenighet om syftet

 

Freud kallade drömmarna "sömnens väktare", men vill du veta vad som är meningen med drömmar så kommer du få olika svar beroende på vem du frågar. Så ta drömmarna för vad det är, just drömmar.