Vanliga sömnbesväret kan förstöra ditt minne

Sömnapné kan försämra förmågan att bilda självbiografiska minnen.

Foto: Shutterstock

1 av 2: Sömnapné kan försämra förmågan att bilda självbiografiska minnen.

Det menar en ny studie som hittat ett samband mellan sjukdomen och förmågan att minnas detaljer ur sitt förflutna.

Foto: Shutterstock

2 av 2: Det menar en ny studie som hittat ett samband mellan sjukdomen och förmågan att minnas detaljer ur sitt förflutna.

Sömnapné drabbar miljontals människor världen över.

Det finns redan en rad olika hälsoproblem som kan kopplas till sjukdomen och nu menar forskare att det även kan påverka minnet.

Sömnapné påstås nämligen hindra den drabbade från att skapa meningsfulla minnen från sitt dagliga liv.

Andra har också läst

Sömnapné innebär att den drabbade lider av korta andningsuppehåll under sömnen. Detta leder i sin tur till stora mängder mikrouppvakningar och fragmenterad sömn. Den vanligaste formen kallas obstruktiv sömnapné och kan få konsekvenser för hälsan, både på lång och kort sikt.

Dagströtthet och försämrad koncentrationsförmåga är två uppenbara besvär, men enligt Hjärt-lungfonden finns även en ökad risk för hjärt-kärlsjukdomar, stroke och högt blodtryck. Annan forskning har hittat kopplingar till depression.

LÄS OCKSÅ: 7 sömnexperter – vad de gör när de inte kan somna 

Försämrar förmågan att minnas viktiga detaljer

Nu visar en färsk studie från januari 2019 att även minnet kan påverkas av obstruktiv sömnapné. Närmare bestämt förmågan att skapa så kallade "självbiografiska minnen". 

Enligt studieförfattaren Melinda Jackson vet man sedan tidigare att personer som lider av återkommande depressioner har svårt att komma ihåg specifika detaljer från livsögonblick. Det är utgångspunkten för deras forskning.

Vanliga symtom och orsaker till sömnapné

Sömnapné brukar delas in i två olika typer, central och obstruktiv sömnapné. Den sistnämnda är den vanligaste typen och leder till tillfälliga andningsuppehåll under sömnen. Det kan röra sig om allt från några fåtal sekunder till över en minut.

Obstruktiv sömnapné kan förekomma både med och utan snarkningar och är svårt att upptäcka själv eftersom du sover.

Enligt 1177 Vårdguiden kan följande symtom uppstå som följd:

Extrem morgontrötthet

Klumpkänsla i halsen på morgonen

Dagströtthet

Vaknar flera gånger om natten och är kissnödig

Känslan av att inte vara utsövd under en längre period

Enligt Netdoktor är följande kända riskfaktorer för att drabbas av sömnapné:

Snarkningar

Övervikt

Manligt kön

Ålder (män över 40, kvinnor efter klimakteriet)

Rökning

Kort käke

Förstorade tonsiller, näspolyper, sned nässkiljevägg

Alkohol och sömnmediciner

– Sömnapné är en riskfaktor för depression. Om vi bättre kan förstå de neurobiologiska mekanismerna bakom, så kan vi förbättra den mentala hälsan hos miljontals personer, säger hon enligt sajten Medical News Today.

Sammanlagt undersökte forskarna 44 vuxna med obehandlad obstruktiv sömnapné och ytterligare 44 personer utan folksjukdomen. Forskarna tittade bland annat på deltagarnas förmåga att komma ihåg olika typer av minnen från barndomen, tidigt vuxenliv och nutid.

LÄS OCKSÅ: 8 tecken på att du sover för lite 

"Sömnapné försämrar hjärnans förmåga"

Gruppen med obstruktiv sömnapné hade i mycket större utsträckning svårt att minnas detaljer och hade mer generella minnen. Omkring 52 procent hade denna svårighet jämfört med 19 procent i kontrollgruppen.

– Vår studie föreslår att sömnapné försämrar hjärnans förmåga att antingen koda eller befästa vissa typer av självbiografiska minnen, vilket gör det svårare att komma ihåg detaljer ur det förflutna, säger Jackson och förklarar vidare att personer med sjukdomen förlorar relativt stora mängder grå hjärnsubstans vilket korrelerar med fynden.

Hon hoppas att man i framtiden ska kunna klargöra om behandling mot sömnapné kan motverka minnesproblem eller till och med återställa förlorade minnen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer