Vad dina drömmar säger om hur bra du sover
Drömmer du mycket?
Grattis!
Ett rikt fantasiliv under sömnen är bra för hälsan – och positiva drömmar tyder på att du är i harmoni.
Vissa människor kan återge sina drömmar varje morgon, medan andra inte verkar drömma alls. En del människor tycks drömma i perioder, utan att veta varför aktiviteten går så upp och ner.
Enligt forskarna är det faktiskt så att vi drömmer varje natt, även om vi inte kommer ihåg det. Dock kan drömmarna skilja sig i typ och lämna olika stort avtryck, beroende på hur vi mår och lever i övrigt, skriver Huffington Post.
LÄS OCKSÅ: 14 bästa knepen – för att vakna pigg
Till exempel är det så att drömaktiviteten blir intensivare ju längre vi befinner oss i det sista stadiet av sömncykeln, det vill säga REM-sömnen. Om man sover lite drömmer man således mindre.
Studier har visat att det är bra för oss att drömma, eftersom det stimulerar minnet, ökar vårt medvetande och motverkar depression. Alltså: drömmer du livligt har du troligen bra sömnkvalitet - och goda förutsättningar för en stark mental hälsa.
LÄS OCKSÅ: Varför drömmer vi?
Drömmar - mardrömmar
Men har alla drömmar samma gynnsamma effekt på vårt mående? Kan även mardrömmar föra något gott med sig?
Nja, kanske hjälper de till att vässa hjärnan, men de kan också skapa tillstånd som stressar kroppen, som hjärtklappning, ojämn andning och svettningar. Och eftersom våra nattliga drömmar till stor del påverkas av vad vi varit med om och funderat på under dagen kan oroliga fantasier skvallra om att vi har problem i vardagen.
Så sammanfattningsvis: eftersträva positiva, stärkande drömmar, genom att leva så mycket i harmoni som möjligt. Och skaffa dig bra sömnvanor, så bäddar du ytterligare för ett gott morgonhumör.
LÄS OCKSÅ: 10 vanliga drömmar och vad de betyder