1 av 3: Läkaren: Blått ljus, som kommer från mobilen, signalerar fara
Amerikanska National Sleep Foundation har nu släppt riktlinjer för vad som innefattar sunda sömnvanor.
2 av 3: Amerikanska National Sleep Foundation har nu släppt riktlinjer för vad som innefattar sunda sömnvanor. Foto: Getty images
Enligt National Sleep Foundation innefattar en god natts sömn att du sover minst 85 procent av tiden du spenderar i sängen.
3 av 3: Enligt National Sleep Foundation innefattar en god natts sömn att du sover minst 85 procent av tiden du spenderar i sängen. Foto: Getty images

Vad är egentligen en "god natts sömn"?

Tar det mer än 30 minuter för dig att somna in? Då kan du lida av sömnproblem.

Det menar en expertpanel som föreslår nya riktlinjer för vad som räknas till sunda sömnvanor och inte.

De flesta sover dåligt då och då och orsakerna bakom kan vara många.

Problem blir det dock först när besvären förvandlas till ett mönster som vi inte tar tag i - trots att sömnbrist kan leda till en rad svåra komplikationer. Däribland hjärtsjukdom, viktuppgång, depression och diabetes typ 2.

Men det är inte bara tiden vi sover som avgör vårt välmående. Även sömnkvalitet är av yttersta vikt och amerikanska National Sleep Foundation har nu släppt riktlinjer för vad som innefattar sunda sömnvanor.

LÄS OCKSÅ: 7 sömnexperter - vad de gör när de inte kan sova 

Var tredje somnar inte inom en halvtimme

Nyligen publicerades en rapport i tidskriften Sleep Health där en expertpanel pekar ut följande som nyckelfaktorer för en god natts sömn:

 Du sover åtminstone 85 procent av tiden du tillbringar i sängen.

 Det tar 30 minuter eller mindre för dig att somna.

 Du vaknar inte upp oftare än en gång per natt.

 Du tar bara 20 minuter på dig att somna om när du vaknar.

Noterbart är att väldigt många har problem med just punkt nummer två. Enligt NSF eget hälsoindex har hela 27 procent av alla amerikaner svårt att somna inom 30 minuter. Och det är sannolikt inte ett nationellt isolerat problem. Enligt Daily Mail lider var tredje britt av sömnproblem och siffran ser ungefär likadan ut i Sverige.

LÄS OCKSÅ: 7 saker dina sömnvanor kan avslöja om din hälsa 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 5 nr av ToppHälsa + handkräm för 199 kr. Läs mer!