Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Trött och deppig? 5 vanliga orsaker på våren

Känner du dig trött och nedstämd vårens ljuva intåg till trots?

Du är inte ensam. Med hjälp av experterna listar Hälsoliv fem vanliga anledningar till att du blir låg när solen tittar fram.

– Det handlar om jetlag, säger stressforskaren Arne Lowden.

Foto: Shutterstock

1 av 5

1. Din inre klocka är satt ur spel

Att omställningen till sommartid kan ge jetlag som varar upp till en vecka har gått få förbi, men visste du att din biologiska klocka kan hamna i otakt av ljusförändringarna?

Så här års sker en dramatisk ökning av vårt så kallade ”dagsljusfönster”, det vill säga antalet soltimmar vi får. Skönt, enligt många, men förändringen kan också rubba vår dygnsrytm och göra oss både nedstämda och trötta.

– Det handlar om jetlag. Om dygnsrytmen kommer i olag så påverkas vårt humör negativt och en sådan här plötslig förändring i av dagsljus kan påverka både sömn och humör, förklarar Arne Lowden, sömn- och stressforskare vid Stressforskningsinstitutet.

Det här kan du göra:

Vad kan du göra för att slippa en rubbad dygnsrytm? Arne Lowden menar att de flesta av oss har en senarelagd dygnsrytm.

– För att få tillbaka balansen behöver de flesta tidigarelägga sin rytm, förklarar han.

Tricket är att exponera dig för mer ljus, men inte vilket ljus som helst.

– Ljuset är egentligen bra för oss. För att få tillbaka rytmen ska man tanka morgon och förmiddagsljus. Då sover vi bättre och vaknare piggare. Många gör misstaget att gå ut i solen på eftermiddagen, men det senarelägger dygnsrytmen, säger Arne Lowden.


1 av 5