Trött? 7 anledningar till att du alltid är det

Foto: Marcos Calvo Mesa

1 av 2

2 av 2

När det är mycket både hemma och på jobbet är det inte konstigt att vi blir trötta. Men gör inte misstaget att skylla all trötthet på stress.

Om tröttheten inte ger med sig trots att du sover dina timmar bör det ringa en varningsklocka.

Då kan det nämligen vara ett tecken på att något inte står rätt till i kroppen.

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

Vi skyller ofta trötthet på stress. Det är helt enkelt för mycket som ska få plats inom dygnets 24 timmar. Och för att kunna klämma in så mycket som möjligt, egentligen lite mer än vad som är rimligt, är det lätt hänt att börja kompromissa med sömnen.

Men ta inte för lätt på tröttheten. När din kropp är orkeslös bör du i stället försöka ändra på din situation för att öka sovtiden. Börja med att avsätta några veckor för att se om några livsstilsförändringar hjälper. Som att sova mer, äta hälsosamt, dricka ordentligt med vatten och minska på sådant som kan störa sömnen, exempelvis alkohol och kaffe.

Kan krävas behandling

Om inget hjälper bör du utreda vad tröttheten kan bero på. Den kan nämligen vara ett tecken på ett mer allvarligt hälsoproblem som du kanske behöver få behandling för.

Här nedan ger vi dig, med inspiration av tidningen Prevention, sju vanliga orsaker till trötthet. Om du misstänker att något kan stämma in på dig bör du uppsöka en läkare för att få en diagnos och hjälp med behandling.

LÄS OCKSÅ: 6 misstag på morgonen – som gör dig trött hela dagen

1. Blodbrist

Om du förutom trötthet också känner dig svag i kroppen, andfådd, har ökad hjärtfrekvens, huvudvärk och upplever att du har koncentrationssvårigheter kan det vara tecken på anemi, det vill säga blodbrist.

Bristen beror på att man har för få röda blodkroppar, eller att de röda blodkroppar man har innehåller för lite av ämnet hemoglobin. Detta försämrar kroppens förmåga att transportera syre från lungorna till kroppens celler. Orsaker kan bland annat vara järn- eller vitaminbrist, blodförlust eller kroniska tillstånd som ledgångsreumatism eller njursvikt.

Enligt läkaren Laurence Corash, professor på University of California i San Francisco, är kvinnor i fertil ålder extra benägna att drabbas av anemi orsakad av järnbrist, på grund av blodförlust under menstruationen eller kroppens behov av extra järn under graviditet och amning.

2. Problem med sköldkörteln

När produktionen av sköldkörtelhormoner inte fungerar som den ska kan aktiviteter du i vanliga fall orkar med utan problem göra dig helt slut.

Hormonerna sköldkörteln producerar kontrollerar ämnesomsättningen, och en för låg produktion gör att den går på lågvarv. Detta tillstånd kallas hypotyreos, vilket kan göra dig svag i kroppen och dina muskler trötta.

Andra symptom, vid sidan av trötthet, är exempelvis oförklarlig viktförändring, koncentrationsproblem samt oregelbunden och förändrad menstruation.

3. Diabetes

Omkring 400 000 personer i Sverige har diabetes typ 2, men här finns ett stort mörkertal eftersom många kan ha sjukdomen utan att veta om det.

För att kroppens celler ska kunna ta upp socker från blodet krävs hormonet insulin. Men hos den som har typ 2-diabetes räcker inte insulinet till – vilket gör att man får för mycket socker i blodet.

Vanliga symptom är just trötthet, ökad törst, hunger, viktnedgång, irritation och att man behöver kissa ofta.

Bra kost och motion kan hjälpa till att sänka blodsockervärdet. Men även läkemedel kan behövas.

LÄS OCKSÅ: Är du alltid trött? Här är sex tips som hjälper

4. Depression

Vi kan alla känna oss nedstämda ibland, men för den som drabbas av en depression kan det påverka en hel del viktiga saker som sömn, aptit samt hur vi känner inför oss själva och vår omgivning. Och en depression som inte behandlas kan hålla i sig under väldigt lång tid.

Symptomen hos den som är deprimerad kan variera mycket. Men det är vanligt att man upplever energilöshet, sömnsvårigheter, känslor av hopplöshet samt har problem med minne och koncentration.

Besök en läkare för att identifiera ditt problem och få den hjälp du behöver.

5. Ledgångsreumatism

Hos den som drabbas av den inflammatoriska sjukdomen ledgångsreumatism brukar det ofta börja små leder i kroppen, som i händer och fötter. Det som sker är att lederna svullnar, blir ömma och gör ont. Andra symptom är energilöshet och försämrad aptit.

Stelheten i lederna beror på inflammationen i kroppen och brukar vara som värst när man varit stilla en längre stund, exempelvis då man stiger upp på morgonen.

Rekommendationen är att försöka röra på sig trots att det gör ont, samt att besöka läkare för att få hjälp med läkemedel och sjukgymnastik.

6. Kronisk trötthet

Visst kan vi alla känna oss trötta ibland, men för den som lider av CFS, eller kroniskt trötthetssyndrom, har den utmattade känslan suttit i under minst ett halvår.

Känslan kan likna den upplever med en infektion i kroppen, man känner sig svag och kroppen värker.

Vanliga tecken är problem med minne och koncentration, halsont, muskelvärk, ledvärk, huvudvärk och att man aldrig känner sig utsövd när man vaknar på morgonen.

Hur man åtgärdar problemet varierar beroende på hur besvären ser ut, men det är vanligt att man behöver få hjälp med att styra sömnrytmen.

7. Sömnapné

Snarkningar kan förekomma hos de flesta ibland, men om det är något som sker för jämnan skulle det kunna bero på sömnapné. Det är nämligen det vanligaste symptomet på detta tillstånd, som innebär att man har återkommande andningsuppehåll när man sover.

Det här inträffar oftast då tungan faller bakåt i svalget under sömnen. Enligt 1177 Vårdguiden är det lättare att råka ut för sömnapné om man är överviktig, har överbett eller om det av andra orsaker är trångt i halsen.

Förutom snarkningarna är det vanligt att man känner sig trött, får koncentrationsproblem och upplever en känsla av att inte vara utsövd under en längre tid.

Uppsök en läkare om du tror att du är drabbad, annars riskerar du att sova dåligt helt i onödan då det finns bra hjälp att få.

LÄS OCKSÅ: D-vitaminbrist kan ge trötthet & depression

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Exklusivt nyhetsbrev för din hälsa varje vecka - Anmäl dig här