Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Känner du dig sömnig större delen av morgonen? Det kan bero på att du har en senare kronotyp.Känner du dig sömnig större delen av morgonen? Det kan bero på att du har en senare kronotyp.Känner du dig sömnig större delen av morgonen? Det kan bero på att du har en senare kronotyp.
Känner du dig sömnig större delen av morgonen? Det kan bero på att du har en senare kronotyp. Foto: Shutterstock

Trotsar du din inre klocka? Det kan göra dig deprimerad

Risken för depression och ångest ökar när du börjar dagen tidigare än din kropp är programmerad till.

Detta visar en ny studie om sömntyper och hälsa.

Forskarna föreslår att arbetstider ska anpassas efter individens behov.

Känner du att du gör något naturvidrigt varje morgon när väckarklockan ringer och du tvingar upp ögonlocken? Hade du hellre legat kvar och sussat en bit in på förmiddagen innan du påbörjade din dag? Det beror inte på lättja, utan troligen på att din kronotyp, det vill säga vilken inbyggd dygnsrytm du har, inte synkar med hur dina dagar är upplagda.

De flesta samhällsfunktioner, skolor och arbetsplatser är anpassade efter morgonlärkor, det vill säga personer med tidig kronotyp. Det är helt enkelt det dygnsrytm som anses vara normal. Emellertid är det långt ifrån alla som är morgonlärkor. Att ändå tvingas in i den fållan kan få konsekvenser för hälsan.

En storskalig studie från universitetet i Exeter visar att folk vars sömnmönster går emot deras naturliga dygnsrytm mår sämre och har en högre risk att drabbas av depression än de vars sömnvanor och kronotyp överensstämmer. 

LÄS OCKSÅ: 6 sömntyper – vilken stämmer in på dig?

Nattugglor blir deprimerade av att gå upp tidigt

Studien, som har publicerats i Molecular Psychiatry, bygger på tidigare forskning där forskare kartlagt 351 geners koppling till tidiga och sena kronotyper. Med data från UK Biobank, en biomedicinsk databas för forskare, undersöktes sambandet mellan generna och förekomsten av olika hälsotillstånd, bland annat svår depression. 

Förutom den genetiska informationen fick deltagarna också besvara frågeformulär för att avgöra om de var morgon- eller kvällsmänniskor. Forskarna analyserade data från 450 000 deltagare. Utöver det analyserade de sömndata från 85 000 biobank-deltagare som burit aktivitetsmonitorer för att hitta ett sätt att mäta ”social jetlag”, det vill säga ett sätt att mäta sömnvariationer mellan arbetsdagar och lediga dagar.

LÄS OCKSÅ: Vilket sömndjur är du? Det kan påverka dig mer än du tror 

Forskarna såg att hos de som var i olag med sin naturliga inre klocka också rapporterade in högre nivåer av depression, ångest och allmänt välbefinnande. De hittade också bevis för att de som är programmerade att vara morgonlärkor mår bättre och har ett skydd mot depressioner.

– Vi tror att det här kan förklaras av det faktum att samhällets krav på individen innebär att nattugglor i högre utsträckning måste trotsa sin naturliga inre klocka för att kliva upp tidigt och gå till jobbet, säger Jessica O'Loughlin, artikelns huvudförfattare enligt Science Daily.

LÄS OCKSÅ: Kan du inte gå och lägga dig i tid? Det kan bero på din kronotyp

Förbättra tillvaron för nattugglor

Vad ska då en nattuggla göra? Acceptera att spela efter morgonlärkans regler och betala med sin psykiska hälsa, eller skaffa ett nattjobb? Förhoppningsvis kan coronapandemin leda till en långsiktig förändring som gynnar den morgontrötta. Forskarteamet från Exeter menar att Covid-19 har medfört en flexibilitet i arbetslivet och att en individanpassning av exempelvis arbetsscheman och tider skulle kunna förbättra den mentala hälsan och förebygga depression hos de som inte har morgonkronotyper.