Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Inför nya rutiner som får dig att sova bättre.
Inför nya rutiner som får dig att sova bättre.
Inför nya rutiner som får dig att sova bättre.
Aldrig mer sömnlöshet.
Aldrig mer sömnlöshet.
Aldrig mer sömnlöshet.
1 AV 2
Inför nya rutiner som får dig att sova bättre.
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Aldrig mer sömnlöshet.
Foto: Shutterstock

Svårt att sova? Här är 9 saker som får dig att somna fortare

Ligger du och vrider och vänder dig i sängen flera timmar varje kväll? 

Känner du stressen över att inte kunna somna, och blir ännu mer stressad när du kollar klockan varje kvart för att till slut inse att alarmet ringer om 45 minuter? 

Här är nio tips på saker som kan göra det lättare att somna.

Om du har svårt att sova på kvällen kan det vara dags att inför lite nya rutiner på kvällen, så att du kan sova bättre. 

1. Lyssna på lugn och avkopplande musik 

Sätt på något lugnt och skönt att lyssna på innan du somnar. Enligt en studie från 2015 så är det troligt att du får en bättre sömnkvalitet om du lyssnar på lugn musik innan du somnar. Glöm inte att ställa in så musiken stängs av efter ett tag. 

2. Lägg ifrån dig telefonen och datorn en timme innan du ska sova

Sömnen är inte något du kan beställa ska komma klockan 22.30. Du måste gå ner i varv så kroppen förstår att du ska sova. Bästa sättet att gå ner i varv är för många att sluta scrolla Instagram eller läsa mejl sent på kvällen. Det är sedan tidigare känt att ljuset från skärmar försämrar sömnkvaliteten.  

LÄS OCKSÅ: 7 saker dina sömnvanor kan avslöja om din hälsa 

3. Lura hjärnan med huvudräkning 

Om du ligger där i sängen och känner hjärnan arbeta på högvarv, och det enda du kan tänka på är morgonens jobbiga möte eller det faktum att du nu bara har några få timmar kvar tills du ska gå upp. Då kan du ta till det gamla klassiska tricket "räkna får", med en tvist då du i stället kan räkna ner från 300 med tre mellanrum. 300, 297, 294, 291 osv. Då fokuserar hjärnan på den uppgiften i stället. 

4. Gör yoga innan du ska sova

En kvart av lugn och avslappnande yoga är ingen dum idé på kvällen. Passa på att sträcka ut kroppen och hjälp musklerna slappna av innan du ska sova. Men få inte upp pulsen, då kan det i stället bli svårare att somna. 

5. Träna regelbundet för ett sova bättre

Motion och träning vet vi hjälper oss att sova bättre. Får du in träningen som en rutin i din vardag kommer också din sömnkvalitet bli mycket bättre. En studie från 2015 visade att personer efter sex månaders regelbunden träning på 150 minuter i veckan upplevde att de sov bättre och hade mindre oro och ångest. 

6. Morgonträning kan hjälpa dig med sömnen

En studie gjord av American College of Sports Medicine visade att de som tränade på morgonen sov bättre än de som tränade på kvällen. Man vet inte varför det var på detta vis, men troligtvis så har de som tränat på morgonen lägre stressnivåer under dagen vilket gör sömnen bättre på natten. 

LÄS OCKSÅ: Så varmt ska det vara i sovrummet för att du ska sova bra 

7. Gå och lägg dig vid samma tid varje dag

Försök att ha rutiner när det gäller sömnen, och även om du är supertrött så gå inte och lägg dig mer än en halvtimme än när du brukar. Om du går och lägger dig flera timmar före eller efter din vanliga tid kan det påverka kroppens sömnrytm negativt. Även om det är tråkigt att lägga sig samma tid varje dag så gillar hjärnan rutiner. 

LÄS OCKSÅ: Sju tips till dig som är morgontrött  

8. Undvik att sova allt för länge på helgerna 

Det är inte bra inte sova ikapp hela veckans sömnbrist på helgen, tyvärr. Om du sover väldigt mycket längre på helgmorgnarna, kan det också förstöra din sömnrytm. 

9. Ha det kallt i sovrummet – ställ in temperaturen rätt 

Vi har tidigare skrivit om att den perfekta temperaturen att ha i sovrummet är mellan 15 och 19 grader. Om det blir kallare än 12 grader eller varmare än 24 påverkas sömnen negativt. 

Förklaringen till varför vi ska sova i ett kallt sovrum finns i vår naturliga kroppstemperatur. Vi har som högst temperatur under sen eftermiddag och den lägsta tidigt på morgonen. När kroppstemperaturen sjunker så produceras melatonin, ett hormon som gör att vi blir sömniga, och kroppen förstår då att vi ska sova. Om vi lägger oss i ett kallt sovrum kan vi skynda på den processen och då somna snabbare. 

Källa: Everyday Health.