Enligt forskning från England behöver kvinnor fler sovtimmar per natt än män.
1 av 2: Enligt forskning från England behöver kvinnor fler sovtimmar per natt än män. Foto: iStock
Brist på sömn drabbar kvinnor hårdare än män enligt forskarna.
2 av 2: Brist på sömn drabbar kvinnor hårdare än män enligt forskarna. Foto: iStock

Studie: Därför måste kvinnor sova mer än män

Kvinnor använder hjärnan mer.

Därför har de ett större sömnbehov än män.

Det visar forskning från Storbritannien.

Myten om de åtta timmarna är på väg att avlivas. I takt med att forskningen på området ökat har vi fått lära oss att sömnbehovet varierar från person till person: medan vissa behöver sova åtta timmar per natt klarar sig andra utmärkt på sex timmar.

Men någonstans däremellan bör man ligga, för att inte riskera sömnbrist – och i längden drabbas av ohälsotillstånd som depression, fetma samt hjärt- och kärlsjukdomar. Sömnen ÄR viktig. Den bör prioriteras i samma grad som nyttig kost och regelbunden motion.

Men för att återgå till det där om olika sömnbehov. Förutom individuella skillnader verkar det även finnas en diskrepans mellan könen. Enligt forskning från England behöver kvinnor fler sovtimmar per natt än män. Kvinnor får dessutom i högre grad än män besvär med stress, irritation, oro och ilska om de sovit för lite.

LÄS MER: 8 tecken på att du sover för lite

"Kvinnor tenderar att multitaska"

Men vad beror detta på då? Varför bör kvinnor avsätta någon timme extra till nattsömnen?

Professor Jim Horne på avdelningen för sömnforskning vid Loughborough University menar att kvinnors hjärnor är kopplade på ett annat sätt än mäns, och därmed mer komplexa. Energiåtgången blir således större.

– Ju mer av hjärnan du använder under en dag, desto mer av den behöver återhämta sig. Följaktligen kommer du att behöva mer sömn.

– Kvinnor tenderar att multitaska, de är flexibla och gör ofta flera saker på en gång. Alltså använder de mer av hjärnan än vad män gör, och har ett större sömnbehov, säger han enligt brittiska Metro.

Såklart finns det även män vars hjärnor går på helsnurr – inte sällan har de ett krävande jobb som omfattar en massa beslutsfattande och tänkande "utanför boxen".

De männen behöver också sova mer än genomsnittet, dock inte lika mycket som kvinnor, förklarar sömnforskaren Jim Horne.

 

LÄS MER:

Sömn: Därför kan det vara farligt att sova för mycket

Bästa temperaturen – för en god natts sömn

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + härlig hudvård för 199 kr. Köp nu!