Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>HÄLSA>SÖMN

Publicerad 24 aug 2018 19:00

Sover du naken? Grattis, då blir du både rik och frisk

Förutom att det är skönt finns det flera fördelar med att sova naken.

Förutom att det är skönt finns det flera fördelar med att sova naken.

Foto: Shutterstock

Endast 8% av alla människor sover nakna.

Men de borde kanske slänga pyjamasen ändå.

Att sömn är bra visste vi sen förr, nu visar en studie att det som gäller är att sova naken. 

Det går att forska om allt. Att sömn är bra för hjärnans återhämtning har vi vetat länge men den senaste forskningen visar mer exakt varför det är så. De låter ibland så enkelt att förbättre sin sömn men det är faktiskt inte så svårt enligt forskarna. Här kommer deras bästa tips enligt Forbes.com. 

LÄS MER: Därför är de som sover nakna lyckligare 

1) Du sover bättre naken

En studie från University of Rochester visar att när man sover så tar hjärnan på något sätt bort de toxiska proteinerna från neuronerna (som är biprodukter av all aktivitet när du är vaken) Men det viktiga här är att hjärnan kan bara ta bort det där toxiska när du har fått tillräckligt mycket bra kvalitetssömn. Om du inte sover bra så fortsätter de toxiska proteinerna att röra runt i hjärnan vilket påverkar dig mer än du tror. Du tappar kreativiteten, du blir en sämre problemlösare, och det ökar din emotionella reaktion (med andra ord så blir du känsligare och reagerar annorlunda)

Forskare på universitetet fann att allt det här kunde påverkas om man sänkte sin kroppstemperatur. Att det skulle öka kvaliteten på sömnen. Med andra ord; släng pyjamasen och sov bättre. 

LÄS MER: Så gör du för att sova bättre när det är varmt 

2) Att sova naken gör dig mindre stressad

Stress är inte bra, det vi sedan länge. Det påverkar ditt immunförsvar och ökar risken för sjukdomar. Stress påverkar dina kortisol-nivåer vilket kan få dig att känna dig speedad. Även om det händer jobbiga saker i ditt liv så får sömnen din kropp att koppla av, sömn minskar nämligen kortisol-nivåerna oavsett vad som händer runt omkring dig.

LÄS MER: Kvinnor drabbas av hjärtproblem av för lite sömn 

3) Att sova naken är nyttigare

Det har visat sig i flera studier att det finns flera fördelar med att sova naken. En amerikansk studie visade att genom att hålla sig sval när man sover ökar metabolismen eftersom kroppen tillverkar mer av det "bruna" fettet för att hålla dig varm. Brunt fett boostar din ämnesomsättning så i teorin skulle att sova naken hjälpa dig att hålla vikten. Dessutom så ger bra sömn med sig massa andra fördelar, som till exempel att öka vissa hormoner som hjälper till att hålla dig ung. 

4) Sov naken och bli mer självsäker

Universitet i Melbourne har i en studie visat att folk med bättre självförtroende tjänar mer än andra. Om du sover bra mår du bra. Om du sover naken gör det dig mer säker i din egen kropp. Om du känner dig mer nöjd med din kropp ökar ditt självförtroende och självbild. Med andra ord skulle nakensovande kunna leda till att du blir rik! 

ALLT OM SÖMN HITTAR DU PÅ HÄLSOLIV