Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Sover du dåligt? Dags att kartlägga dina matvanor.Sover du dåligt? Dags att kartlägga dina matvanor.Sover du dåligt? Dags att kartlägga dina matvanor.
Sover du dåligt? Dags att kartlägga dina matvanor. Foto: Shutterstock

Sover du dåligt? 5 livsmedel som sabbar din sömn

Sovit dåligt?

Det kan bero på vad du ätit. 

Hälsoliv listar fem livsmedel du ska undvika för din nattsömns skull.

Allt fler svenskar upplever att de har svårt att sova. Att ha sömnproblem innebär inte bara att vakna trött, det kan också få konsekvenser för minnet, humöret och öka risken för hjärt-kärlsjukdomar.

Det finns många olika tips att följa för en bättre sömn. Militärtekniken som hjälper dig att somna på två minuter, andningsövningar och justeringar i sovrummet är några exempel som gör det lättare att somna. Du kan också se över dina matvanor.

Inspirerade av Independent listar vi fem livsmedel du ska se upp med om du har sömnproblem.

ANNONS: Vill du orka mer i vardagen? Få hjälp – boka en gratis hälsocoach hos Itrim (EXTERN LÄNK)

1. Kaffe

Föga förvånande, eller hur? Även om kaffe efter kvällsmaten eller kvällsfikan känns frestande i stunden kan det bli förödande för skönhetssömnen.

Koffeinet försenar produktionen av kroppens sömnhormon melatonin och kan blockera sömnmolekylen adenosin i upp till sex timmar. 

Behöver du införa kaffeförbud? Inte alls. Däremot bör du undvika drycken åtminstone sex timmar innan läggdags.

LÄS MER: Forskare: Här är maten som får dig att sova längre

2. Rött kött

Sen middag? Undvik rött kött som gris-, lamm- och nötkött. Det är nämligen svårt för magen att smälta. En lättare måltid kommer göra sänggåendet skönare, eftersom kroppen inte måste jobba med att ta hand om fettet och proteinerna.

3. Alkohol

De flesta som druckit alkohol vet att man, även om man sover som en stock, inte direkt vaknar pigg som en mört dagen efter. Visst blir man sömnig av alkohol, men den stör vår viktiga REM-sömn och ökar risken för att vakna till mitt i natten.

4. Kryddstark mat

Tycker du om stark mat? Det finns vissa hälsofördelar med chili och andra kryddor som får det att hetta i munnen, men högkvalitativ sömn tycks inte vara en av dem. Stark mat kan resultera i halsbränna och förhöjd kroppstemperatur - två saker som inte bäddar för optimala sovförhållanden.

LÄS OCKSÅ: 5 saker som händer med kroppen när du sover för lite

5. Socker

Kakor, smågodis och choklad. Det kan vara svårt att motstå dessa sötsaker, i synnerhet på kvällen. Men det här kanske får dig att tänka en extra gång: Det finns studier som visar att livsmedel som är rika på socker kan förstöra djupsömnen.