Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Sova för mycket är lika farligt som för lite

Ny forskning visar att för mycket sömn är lika farligt som för lite sömn.

Det kan både försämra minnet, krympa hjärnan och skapa stress.

Få hjälp att hitta dina perfekta antal timmars sömn.

I dagarna har en närmast unik studie tagits fram. Riskerna med att sova för lite är väl bevisade sedan tidigare men den senaste studien, gjord av experter på universitetet i Warwick, visar nu att ett överskott på sömn kan skapa liknande problem.

9 000 personer mellan 50 och 64 år som sover mindre än sex timmar per natt eller mer än åtta timmar visade sig ha sämre minne och beslutningsförmåga. Att sova för mycket i medelåldern kan alltså vara lika farligt som att sova för lite. Men hjärnverksamheten blev bara sämre för människor mellan 65 och 89 år om de sov för länge.

 

Forskaren Dr Michelle Miller säger att resultaten också visar, att hur mycket sömn vi behöver - och dess inverkan på kropp och hjärna - förändras med åldern. Medförfattaren professor Francesco Cappuccio menar att får de äldre precis rätt mängd sömn kan det till och med förhindra åldersrelaterade sjukdomar som demens.

- Sömn är viktigt för god hälsa och psykiskt välbefinnande. Perfekt antal timmar sömn vid äldre ålder kan fördröja eller till och med bromsa den snabba nedgången av hjärnans funktioner som leder till demens, säger Francesco.

 

Dr Miller säger att sex till åtta timmars sömn per natt är särskilt viktigt för optimal hjärnfunktion hos yngre vuxna. Dessa resultat överensstämmer med tidigare forskning som visat att sex till åtta timmar per natt är optimalt för fysisk hälsa, inklusive lägst risk att utveckla fetma, högt blodtryck, diabetes, hjärtsjukdomar och stroke.

 

Tidigare forskning har också visat att tillräcklig sömn är viktigt eftersom hjärnan renar sig själv medan kroppen sover. Men det är mindre klart varför för mycket sömn skulle vara dåligt. En teori är att långa sömn perioder minskar kvaliteten och störd sömn kan försämra minnet, krympa hjärnan och skapa stress. Någon vars kropp klocka regelbundet störs, exempelvis ammande mödrar och skiftpersonal, är väldigt sårbar.

 

Existerande forskning har kopplat för mycket sömn till en rad medicinska problem som diabetes och hjärtsjukdomar. Men enligt forskarna kan också orsaken vara att för mycket sömn är vanligare bland fattiga, arbetslösa och de som lider av depression - grupper som är mer benägna att få hälsoproblem.