1 av 3: Psykologen och sömnforskaren Marie Söderström berättar om läskiga saker som händer i sömnen
Sömnparalys, sömngång och hallucinationer kan upplevas som oerhört obehagligt.
2 av 3: Sömnparalys, sömngång och hallucinationer kan upplevas som oerhört obehagligt. Foto: Colourbox
Det stör både sömn och vaken tid.
3 av 3: Det stör både sömn och vaken tid. Foto: Colourbox

Sömnparalys – och fler läskiga grejer i sömnen

Sömnparalys är bara ett av många märkliga fenomen som inträffar i sömnen.

Skräcken kan vara så total att du tror att du slutligen förlorat förståndet.

– Många tänker att de har fått en stroke, säger sömnläkaren Ludger Grote till Hälsoliv.

Ordet mardröm kommer från början från det fornnordiska ordet mara - ett väsen som hemsökte sovande och spred skräck. Ofta satt varelsen på bröstet vilket skapade panik och andnöd. I religiösa sammanhang skylldes det hela på demoniska väsen som incubus och succubus.

I dag har maran, tack och lov, fått en mer vetenskaplig förklaring - parasomni, ett tillstånd mellan sömn och vakenhet.

Hälsoliv pratar med Ludger Grote, docent och överläkare vid Sahlgrenskas sömnmedicinska avdelning, för att reda ut begreppet sömnparalys. Dessutom snackar vi om några andra märkliga sömnfenomen som förr i tiden skrämde slag på befolkningen.

LÄS OCKSÅ: 7 saker dina sömnvanor säger om din hälsa

LÄS OCKSÅ: 10 udda saker du inte visste om drömmar

Sömnparalys

Är ett förlamande tillstånd som uppkommer vid insomning eller uppvaknande. Plötsligt kan du inte röra dig trots att du är mentalt vaken. Anledningen är att motorikdelen av hjärnan fortfarande sover.

Enligt Ludger Grote utlöser tillståndet ofta ångest och panik.

– Vid första tillfället kan det vara mycket obehagligt. Många tänker att de har fått en stroke, säger han.

Sömnparalys är relativt vanligt och händer flera vid något tillfälle i livet. Det är däremot mer sällsynt att det är ett återkommande problem.

Tillståndet drabbar ofta narkoleptiker, det vill säga människor som drabbas av plötsliga sömnattacker. Just det tillståndet är dock väldigt sällsynt.

– Generellt sätt behöver man inte vara orolig. Det är mycket sällan uttryck för en pågående hjärnsjukdom. Ofta räcker det att man förklarar det för patienten, men lider man starkt ska man så klart söka hjälp, säger Grote.

LÄS OCKSÅ: 7 sömnexperter - vad de gör när de inte kan sova

LÄS OCKSÅ: Sömnbrist? Det kan det göra med din kropp

Är det någon annan i rummet?

Hypnagog och Hypnopomp hallucination

Har du någonsin legat i sängen och upplevt att någon plötsligt går förbi eller pratar trots att du är ensam hemma? Då har du antagligen drabbats av en hypnogog (vid insomnandet) eller hypnopomp hallucination (vid uppvaknandet).

Precis som vid sömnparalys befinner sig din hjärna mellan sömn och vakenhet där dröminnehåll är insprängt mellan. Vanligast är optiska eller akustiska hallucinationer. Du upplever att någon befinner sig i rummet, ser ansikten eller hör märkliga röster. Upplevelsen kan vara mycket ångestladdad och kan drabba dig någon gång i livet.

Ludger Grote påpekar återigen att det inte är något att vara orolig för.

– Ett problem är att patienten eller dennes omgivning börjar tolka det som ett begynnande tecken psykisk ohälsa. Men så är inte fallet och så får man inte tolka det. Drömmens värld kan vara hur konstig som helst, säger han.

Fenomenet kan bland annat utlösas av saker som stress, sömnbrist och liknande.

– Vissa är mer störbara än andra. Ibland kan det räcka att man ska köpa en bil nästa dag eller signera ett hyreskontrakt för att få en störd sömn.

LÄS OCKSÅ: Trött? 7 anledningar till att du alltid är det

Sömngång kan vara hälsovådligt.

Sömngång

Betänk följade scenario: du vaknar upp, är stel i hela kroppen och upptäcker att hela ditt vardagsrum är omöblerat? Spöken? Troligtvis inte. Sömngång är väldigt vanligt hos barn men 2-3 procent av oss fortsätter gå i sömnen även i vuxen ålder.

Tillståndet är rakt motsatt till exempelvis sömnparalys. Du är redan inne i drömvärlden men motoriken är fullt vaken och du kan utföra komplexa handlingar.

I mildare fall kan det innebära stress för en parrelation, sömngångare kan exempelvis skrika ljudligt även om de inte går upp och rör på sig. I svårare fall kan det vara direkt livsfarligt.

– Jag har haft patienter med svåra skador, som gått genom fönstret på femte våningen. Någon annan har viftat med knivar, säger Grote som menar att både mord och självmord skett under sömngång.

Även vaken tid drabbas då sömngång är mycket utmattande.

Sömngång kan därför innebära att du tvingas söka hjälp. Då genomförs en noggrann utredning, bland annat kring din livssituation, stress och alkoholkonsumtion. Sömnapné, det vill säga nattliga andningsuppehåll, ökar risken för sömngångsbeteende.

Enligt Grote kan vissa former av sömngång också vara tecken på ett större neurologiskt problem.

– Men man ska så klart komma ihåg att det inte måste innebära en farlig sjukdom, säger Grote.

LÄS OCKSÅ: 8 tecken på att du sover för lite

Känns det som om huvudet exploderar? Foto: Eugene Sergeev

Exploding head syndrome

Är ett mycket obehagligt tillstånd som inträffar antingen vid uppvaknandet eller insomnandet. Personen i fråga hör då ett skarpt ljud som ofta beskrivs som en explosion inuti huvudet. Det känns helt enkelt som om huvudet exploderar trots att personen i fråga inte upplever någon smärta.

Sömnläkaren Ludger Grote

– Detta är i första hand något jag läst om i läroböckerna men jag har haft några få patienter som berättat. Så det finns även i verkliga livet, säger Ludger Grote.

Tillståndet beskrivs som ovanligt.

VIKTIGT ATT VETA

Varken sömnparalys eller hallucinationer kopplade till insomning eller uppvaknande är något farligt. Upplevelsen kan vara oerhört obehaglig men tyder sällan på något större problem. Och nej. Du håller inte på att bli sinnessjuk.

Går det inte över av sig själv finns det hjälp att söka. Stress, sömnbrist och sömnapné kan vara utlösande faktorer när det gäller parasomni. Möjlighet till behandling finns.

 

Vid regelbunden sömngång bör du vara mer vaksam så du inte skadar dig själv eller andra.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + hårvård från Antonio Axu för 199 kr. Köp nu!