Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Hälsoliv i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Sömnlängden kan påverka risken att utveckla demens, enligt ny forskning.
Sömnlängden kan påverka risken att utveckla demens, enligt ny forskning.
Sömnlängden kan påverka risken att utveckla demens, enligt ny forskning.
Sömnlängden kan påverka risken att utveckla demens, enligt ny forskning. Foto: Shutterstock

Sömnbrist kopplad till ökad demensrisk

Personer som har för vana att sova sex timmar eller färre per natt har en ökad risk att drabbas av demens senare i livet.

Detta visar en ny studie publicerad i vetenskapliga tidskriften Nature Communications. 

Cornelia Thomasson

Sambandet mellan sömnstörningar och demenssjukdom är något som forskats på länge, och ny kommer ytterligare belägg. I en studie som publicerats i vetenskapstidskriften Nature Communications har det visat sig att personer som sover dåligt i 50- och 60-årsåldern har en ökad risk att utveckla demens senare.

Datan som har analyserats är hämtad från en brittisk långtidsstudie. Sammanlagt har forskarna tittat på 8000 personers sömnvanor, som kartlagts med hjälp av regelbundna enkäter mellan 1985 och 2016. Under 2012 och 2013 fick även hälften av deltagarna genomgå en undersökning där deras sömnmönster analyserades med hjälp av ett mätinstrument på överarmen, skriver DN.

LÄS MER: Sömnångest – så slipper du oroliga nätter och sover bättre

Så mycket ökar risken för demens

500 av deltagarna drabbades av demens under tiden som studien pågick.

Resultaten visade att de som regelbundet sov sex timmar eller mindre i 50- och 60-årsåldern hade en 30 procent högre risk att drabbas av demens senare i livet, jämfört med de som sov sju timmar per natt. Forskarna såg även en tendens till ökad risk hos de som sov åtta timmar eller längre, men det kunde inte fastställas statistiskt.

Studien kontrollerades för en mängd faktorer som kön, ålder, etnicitet, utbildning, depression, diabetes och hjärt-kärlsjukdom, BMI, mediciner och vanor som motion, rökning och alkohol.

LÄS OCKSÅ: Glöm åtta timmar – det här är den optimala sömnlängden

Det finns andra sömnproblem

Det är en gedigen studie. Samtidigt, säger sömnforskaren Christian Benedict i en intervju med Vetenskapsradion, tittar studien enbart på sömnlängd. Han menar att det finns andra sömnproblem som också är länkade till förhöjd demensrisk, och att det är något som borde forskas mer på:

– Om man tänker till exempel på sömnapné, om den är obehandlad och kraftig, det vill säga du har andningsuppehåll, det är mycket farligare jämfört med när du säger ”jag har lite svårt att somna” eller ”att somna om”, säger Christian Benedict i intervjun.