Foto: Shutterstock

Sömnbrist kan vara skadligt för hjärnan

Sömnbrist kan leda till sämre hjärnhälsa, visar en studie från Uppsala universitet.

Efter en sömnlös natt hade försöksdeltagarna förhöjda nivåer av ett protein som är en markör för Alzheimers sjukdom.

Forskare vid Uppsala universitet undersökte en grupp om 15 män med en medelålder på 22 år som dels fick sova normalt en natt, men som också hindrades från att sova en natt.

Efter den sömnlösa natten hade försöksdeltagarna 17 procent mer tauprotein i blodet än efter en god natts sömn. Tauproteinet är en markör för Alzheimers sjukdom.

”Många av oss upplever akut eller kronisk sömnbrist någon gång i livet, till exempel på grund av resande, för stort koffeinintag, skiftarbete eller oregelbundna arbetstider. Vår studie tyder på att akut sömnbrist kan öka nivåer av tau i blod även hos unga, friska individer”, säger forskaren Jonathan Cedernaes i ett pressmeddelande.

LÄS OCKSÅ: 5 saker som händer med kroppen när du sover för lite

Minska risken för alzheimer

Resultatet antyder att återkommande sömnbrist kan påverka hjärnhälsan negativt på lång sikt, enligt forskarna. De är dock inte säkra på om de höga nivåerna beror på att proteinet renats från hjärnan och därmed hamnat i blodet, eller om de även återspeglar högre taunivåer i hjärnan.

Cedernaes, som har lett studien, efterlyser fler studier för att komma fram till hur sambandet ser ut mellan taunivåerna i blodet och hjärnan, samt hur länge nivåerna är förhöjda efter akut sömnbrist. Det behövs också studier på kvinnor, äldre och barn.

”Längre tids studier kan förhoppningsvis också ge oss insikt i om man kan försöka förbättra sin sömn redan i yngre år, för att minska risken för alzheimer och andra demenssjukdomar”, säger han.

Studien är publicerad i tidskriften Neurology.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + härlig hudvård för 199 kr. Köp nu!