Sömn. Flera sömnexperter är emellertid eniga om att den optimala sovtiden snarare är sju timmar per natt än åtta.
Sömn. Flera sömnexperter är emellertid eniga om att den optimala sovtiden snarare är sju timmar per natt än åtta. Foto: Jani Bryson

Sömn: Därför kan det vara farligt att sova för mycket

SÖMN. Det pratas ofta om riskerna med att sova för lite.

Men nu visar forskning att det kan vara ännu värre för hälsan att sussa för mycket.

Så glöm åtta timmars sömn och sikta i stället på sju.

– Det verkar vara den mest naturliga tiden för hjärnan, säger en amerikansk sömnexpert.

Sömn- och insomningsvårigheter är ett utbrett hälsoproblem i den moderna, stressade världen. Tidningar och sajter svämmar över av råd om hur viktigt det är att få sina åtta timmar.

Men mer och mer forskning tyder på att vi inte behöver riktigt så mycket sömn - och att det tvärtom kan vara farligt att sova för mycket. Till och med värre att sussa mer än åtta timmar per natt och mindre än sex timmar, rapporterar BBC.

 

Det är en professor vid University of Warwick i Storbritannien som gått igenom och jämfört 16 tidigare stora studier om sömnvanor. Han identifierade tre olika sovtyper bland deltagarna: de som sov mindre än sex timmar per natt, de som sov sex till åtta timmar, samt de som sov mer än åtta timmar.

Därifrån kunde han konstatera att 12 procent fler av dem som sov kortast hade dött vid den senare uppföljningen, jämfört med "mellansovarna". Och hela 30 procent fler av dem som sov längst.

 

LÄS OCKSÅ: Sömnproblem? Här är 7 tips för att sova gott

 

Men vad som är hönan och ägget i sammanhanget är inte fastställt. Franco Cappuccios teori är att ovanligt många sovtimmar kan vara ett symptom på något annat underliggande hälsoproblem, som i så fall skulle vara det som orsakar dödsfall.

Flera sömnexperter är emellertid eniga om att den optimala sovtiden snarare är sju timmar per natt än åtta.

– En typisk vuxen person i dag uppger att hen sover sju timmar. Det verkar vara den mest naturliga tiden för hjärnan, säger Dr Gregg Jacobs vid Massachusetts Medical School.

 

LÄS OCKSÅ: Svårt att somna? Då ska du undvika detta!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + duscholja från L´Occitane & necessär. Köp nu!