Sommartid. Glöm inte att ställa fram klockan en timme!
Sommartid. Glöm inte att ställa fram klockan en timme! Foto: George Tsartsianidis

Sommartid - det här händer när din dygnsrytm rubbas

Sommartid kan ställa till det för kroppen. Här är exempel på vad som händer när dygnsrytmen rubbas. Och hur kroppen kan reagera på omställningen till sommartid.

1. Sömnen kortas

Detta eftersom det blir att gå upp en timme tidigare i förhållande till gryningen efter att ha ställt fram klockan. Sömnbrist är skadligt för hälsan och kan orsaka en lång rad sjukdomar.


2. Humörsvängningarna ökar

Människor blir känslomässigt mer labila och svänger oftare mellan olika känslolägen av dålig sömn och trötthet.


3. Stressen ökar

Städer och samhällen "vaknar" tidigare med buller och trafik. Det skapar stress av den skadliga sorten.


4. Tidsomställningarna försvåras

Den som reser mycket över olika tidszoner ute i världen får det jobbigare. Tiderna på dygnet förändras på olika sätt jämfört med vad kroppen är van vid sedan tidigare, vilket stressar.


5. Körförmågan försämras

Studier visar att trafikolyckorna ökar med drygt tio procent efter övergången till sommartid. Dessutom ökar antalet trafikdödade djur, framför allt grävlingar. Helt plötsligt är det mycket mer bilar på vägarna när grävlingarna - och andra djur - ska korsa dem i ottan. De överumplas av tidsomläggningen.


6. Hjärtat ansträngs

Det blir ljust och allmänt aktivt tidigare på dygnet vilket ökar stressen och bidrar till att hjärtinfarkterna blir fler. Undersökningar visar på cirka fyra till fem procents ökning, vilket innebär 20 till 30 extra fall av hjärtinfarkt i Sverige varje år.


7. Sömnkvalitén försämras

Undersökningar har visat att många får oroligare och ytligare sömn efter sommartidsomställningen. Störd sömn kan - förutom hjärtproblem - även utlösa diabetes och depressioner.


8. Tröttheten ökar

Det är en följd av den försämrade sömnkvalitén.


9. Immunförsvaret försvagas

Det kan sömnbristen orsaka i och med den "försvunna" sommartids- timmen och störningarna den innebär. Med ett svagare immunförsvar drabbas du lättare av sjukdomar.


10. Koncentrationsförmågan försämras

Internationella studier visar att arbetsplatsolyckorna blir fler efter övergången till sommartid.

 

Källa: forte.se, tranastyrka.se, netdoktor.se