Vissa personer är mer känsliga för tidsomställningen vid sommartid och vintertid än andra.
1 av 2: Vissa personer är mer känsliga för tidsomställningen vid sommartid och vintertid än andra. Foto: Fotolia
Sömnforskaren Frida Rångtell tycker att det vore en bra idé att slopa tidsomställningen.
2 av 2: Sömnforskaren Frida Rångtell tycker att det vore en bra idé att slopa tidsomställningen. Foto: Hans Rångtell

Slopad tidsomställning? Så skulle det påverka vår sömn

Den svenska regeringen är försiktigt positiv till att slopa tidsomställningen med vintertid och sommartid för att i stället ha samma tid hela året. 

Men hur skulle det påverka vår sömn egentligen? Här svarar sömnforskaren Frida Rångtell. 

Debatten om att slopa vinter- eller sommartiden har aktualiserats inom EU de senaste åren. Bland annat är Finland drivande i frågan, men den har också debatterats i de baltiska staterna och i Polen. 

Efter att ha debatterat frågan i parlamentet (den 8 januari 2018) vill nu en majoritet att EU-kommissionen utreder om tidsomställningarna ska avskaffas

LÄS OCKSÅ: 7 sömnexperter – vad de gör när de inte kan somna 

”Väldigt viktigt med rutiner”

Men hur påverkar det här egentligen oss vanliga dödliga? Är det bra eller dåligt för vår sömn att ha en och samma tid året om? 

Hälsoliv frågade sömnforskaren Frida Rångtell och hon tycker att det vore en bra idé att ha samma tid året om. 

– Man kan tänka att en timme, som man ställer om två gånger per år, inte är så mycket. Men det finns personer i samhället som är mer känsliga. Till exempel barn och äldre eller personer som har vissa psykiatriska sjukdomar. Då är det väldigt viktigt med just rutiner och att man har samma tidsschema varje dag, och om man ställer om en timme  måste man ju skjuta på det och det kan vara svårt och ta tid att ställa om. Så jag kan tycka att det är bättre att köra på samma året om. 

LÄS OCKSÅ: Så drabbas din kropp av att snooza på morgonen 

Vilket är bäst – sommartid eller vintertid?

Men det är inte bara ”de mest känsliga” som påverkas. Alla påverkas av tidsomställningen och det beror på de speciella ljusförhållandena som råder i Sverige – väldigt ljust på sommaren och mörkt på vintern, menar Rångtell. 

– På vintern är dagsljus en bristvara som vi verkligen måste ta tillvara på. Så om man till exempel skulle köra på sommartid året runt så skulle det innebära att man kanske får mer ljus på eftermiddagen på vintern. 

Fakta: Vintertid och sommartid

Sedan 1980 ställer vi fram klockan en timme klockan 02 den sista söndagen i mars, och ställer tillbaka klockan en timme den sista söndagen i oktober.

  Vintertiden – eller normaltiden som den också kallas – har vi haft i Sverige sedan 1879. Innan dess hade man lokala tider i olika delar av landet. Då kunde det skilja upp mot en halvtimme mellan landets östra och västra delar.

Normaltidens införande i samband med järnvägen. Eftersom det blev krångligt att resa mellan städer och använda sig av olika tidstabeller. 

  Sommartid förekommer i Europa, i stora delar av USA:s delstater och i spridda delar av Sydamerika. Men i stora delar av Afrika och Asien håller man sig till en samma tid året om. 

Hon menar att många svenskar kanske har större möjlighet att vara ute (och få tillgång till dagsljus) på vintereftermiddagarna än på morgonen. För på morgonen har de flesta bråttom till jobbet och därmed ingen tid att vistas ute.   

– Så om det betyder att fler får möjlighet att få tillgång till dagsljus på eftermiddagen så ser jag det som en positiv grej, för ljuset behöver vi ju för att hjälpa vår dygnsrytm att komma in i rätt rytm.  

LÄS OCKSÅ: Forskare: Därför är det bra för dig att sova länge på helgen 

Så du tycker att sommartid är den bästa tiden?

– Det beror lite på när folk har möjlighet att vara ute. För om man har vintertid så har man möjlighet att ha ljusare på morgonen på vintern och det kanske gör att man får lättare och vakna. Men jag skulle nog tänka att det är bättre att köra på sommartid hela tiden.  

Varför har den här frågan växt sig starkare de senaste åren, tror du? 

– Dels har ju intresset för sömn ökat ganska mycket i takt med att vi vet mer om sömn. Så jag kan tänka mig att det har med sådana saker att göra. Sömn är något som berör alla. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + duscholja från L´Occitane & necessär. Köp nu!