Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Du som vill ha det kallt i sovrummet har fattat grejen.Du som vill ha det kallt i sovrummet har fattat grejen.Du som vill ha det kallt i sovrummet har fattat grejen.
Enligt Winter så ska sovrummets temperatur vara mellan 15 och 19 grader.Enligt Winter så ska sovrummets temperatur vara mellan 15 och 19 grader.Enligt Winter så ska sovrummets temperatur vara mellan 15 och 19 grader.
1 AV 2
Du som vill ha det kallt i sovrummet har fattat grejen.
Foto: Fotolia
2 AV 2
Enligt Winter så ska sovrummets temperatur vara mellan 15 och 19 grader.
Foto: Fotolia

Så varmt ska du ha i sovrummet – för att sova bättre

Föredrar du att sova i ett riktigt kallt sovrum?

Grattis, du har forskningen på din sida. 

Enligt en ny studie så är det mer hälsosamt att sova i ett kyligt sovrum. 

Vilken temperatur vi har i sovrummet har stor påverkan på vår sömn och hälsa. Läkaren Christopher Winter, som forskar inom sömn, har publicerat en artikel om hur sömnen påverkas av sovrummets temperatur. 

Enligt Winter så ska sovrummets temperatur vara mellan 15 och 19 grader. Om temperaturen överstiger 24 grader eller hamnar under 12 grader så påverkas sömnen negativt och det finns stor risk att man drabbas av sömnlöshet eller orolig sömn. 

LÄS OCKSÅ: Därför är det farligt att sova med mobilen 

Hjälper kroppen skynda på processen

Förklaringen till varför vi ska sova i ett kallt sovrum finns i vår naturliga kroppstemperatur. Vi har som högst temperatur under sen eftermiddag och den lägsta tidigt på morgonen. När kroppstemperaturen sjunker så produceras melatonin, ett hormon som gör att vi blir sömniga, och kroppen förstår då att vi ska sova. Om vi lägger oss i ett kallt sovrum kan vi skynda på den processen och då somna snabbare. 

LÄS OCKSÅ: Sju tips till dig som är morgontrött 

Här är tre anledningar till att hålla sovrummet kallt: 

Du kan få lättare att gå ner i vikt

Enligt Huffington Post så producerar kroppen mer av stresshormonet kortisol när du inte får tillräckligt bra sömn. Om du haft en dålig natt, vaknar du upp med höga nivåer av kortisol och då är risken större att du väljer att äta dålig mat för att minska på stressen.  

Du kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar 

Om du sover i ett rum där det är mellan 15 och 19 grader, kan det ha en positiv påverkan på din hälsa. Deltagarna i en studie som sov i kalla sovrum visade sig bränna mer kalorier under dagen, och åt också mindre av det dåliga fettet. På sikt kan detta minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar. 

Du kommer sova mycket bättre 

Ligger du ofta och vrider och vänder dig i sängen utan att kunna somna? Testa att sänka temperaturen ordentligt i sovrummet så hjälper du kroppens temperatur att reglera sig och du kommer fortare bli trött. 

Källa: Woman's Day