35 procent av bakterierna som återfinns i din säng kommer från din egen kropp.
35 procent av bakterierna som återfinns i din säng kommer från din egen kropp. Foto: Shutterstock

Så smutsig är din säng - egentligen

Din säng är en grogrund för bakterier.

Nu menar forskare att våra sovplatser är långt mer äckliga än schimpansers.

Anledningen? De bäddar oftare.

Vi har alla hört tvättrådet: Sängkläder ska tvättas i minst 60 grader och bytas en gång i veckan. Trots det är det många som slarvar med att byta lakan. Men en ny studie från North Carolina State University kastar ljust över hur ohygieniska våra sängar faktiskt är.

När forskarna jämförde människors sängar med schimpansers sovplatser kunde de se att våra sängar fullständigt kryllade av mikrober. Och schimpanssängarna? Inte alls lika ohygieniska.

LÄS OCKSÅ: 7 misstag du gör när du duschar 

Bakterier från bajs i sängen

Varje vecka tillbringar vi nästan 50 timmar i sängen - vi sover, svettas, har sex, äter, surfar på mobilen och gör en massa andra saker. Det är med andra ord inte konstigt att det blir ett trivsamt tillhåll för bakterier, som vi sedan vältrar oss i.

– 35 procent av bakterierna i våra sängar kommer från våra kroppar, till exempel från fekalier, munnen och huden. Vi ville veta hur det såg ut i jämförelse med några av våra evolutionärt sett närmaste släktingar, schimpanserna, som bäddar sina sängar dagligen, sa studiens huvudförfattare Megan Thoemmes i ett uttalande.

LÄS OCKSÅ: Därför ska du inte bädda sängen

Schimpanser byter sovplats

Schimpanser tillbringar halva sina liv i sina nästen, vilket fick forskarna att misstänka att de skulle finna en liknande uppsättning mikrober som i människosängar. Men när de analyserade prover från 41 schimpansnästen i Tanzania upptäckte de att så inte var fallet, skriver Live Science.

I deras nästen återfanns mikrober från omgivningen, något som inte är så vanligt i människohem, men det fanns knappt några kroppsmikrober alls.

Man tror att det här beror på att schimpanser bygger nya nästen varje natt, vilket förhindrar ansamlingar av kroppsmikrober, som annars skulle kunna göra dem sjuka.

Japp. Bakterierna i din säng kan göra dig sjuk. Här kan du läsa mer om hur du håller sängen ren och minskar risken att dra på dig olika smittor.

LÄS ÄVEN: Överläkaren: Så äcklig är din tvättstuga - sprider smittor

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av ToppHälsa + varma tights från Röhnisch. Köp nu!