Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
”Månen kan ha en inverkan på mäns sömnsvårigheter” säger Christian Benedict, sömnforskare.
”Månen kan ha en inverkan på mäns sömnsvårigheter” säger Christian Benedict, sömnforskare.
”Månen kan ha en inverkan på mäns sömnsvårigheter” säger Christian Benedict, sömnforskare.
Fullmånen är ett vanligt förekommande fenomen i folksagor och kultur världen över.
Fullmånen är ett vanligt förekommande fenomen i folksagor och kultur världen över.
Fullmånen är ett vanligt förekommande fenomen i folksagor och kultur världen över.
1 AV 3
Få en bättre sömn – psykologen och sömnforskaren Marie Söderström ger sina bästa tips
2 AV 3
”Månen kan ha en inverkan på mäns sömnsvårigheter” säger Christian Benedict, sömnforskare.
Foto: Pressbild
3 AV 3
Fullmånen är ett vanligt förekommande fenomen i folksagor och kultur världen över.
Foto: Shutterstock

Ny forskning visar: Män kan sova sämre under fullmånen

Sover männen i din närhet sämre under fullmånen? Det är inte helt ovanligt, i alla fall om man ska tro en ny studie från sömnforskaren Christian Benedict vid Uppsala universitet. 

– Det finns mycket som är mystiskt kring fullmånen och vad som händer med oss, säger han.

Att vi skulle sova sämre på grund av måncykeln har länge funnits på diskussionsbordet hos både forskare och gemene man. Men om det faktiskt stämmer har varit oklart. Christian Benedict är sömnforskare och docent vid Uppsala universitet och har under 2021 tittat närmre på om månens fas faktiskt påverkar oss eller inte. 

– Inget är skrivet i sten, det finns många olika faktorer som spelar in när man kollar på människors sömn, men det vi har sett i samband med den här studien är att många män sover mer oroligt än kvinnor vid månens växande fas, säger Christian Benedict.

Män kan vara mer känsliga för ljusförhållanden

En av flera faktorer som kan förklara månens påverkan på just mäns sömnförhållanden kan vara hur mycket ljus som reflekteras från solen under måncykeln, berättar Christian Benedict. En nyligen publicerad studie från USA kunde visa att mäns hjärnor aktiveras i större utsträckning än kvinnors när de utsätts för just ljus. 

– Vi kunde se att under den växande fasen sov männen mer oroligt än under den avtagande fasen efter fullmånen. Det är ju intressant då det säger emot vad man kanske vanligtvis får höra, att det är kvinnorna som påverkas mest av månen, säger han och fortsätter.

– Om vi tar forskningen som visar att mäns hjärnor aktiveras i större utsträckning av ljus och kopplar det till månens växande fas där vi utsätts av mycket månljus på eftermiddagen och kvällstimmarna kan det vara en förklaring. Det betyder inte att det här är den ultimata förklaringen, men det är en förklaring.

Christian Benedict tycker även att det som kallas för förväntningseffekten är en viktig del i vad som påverkar vår sömn. 

– Jag har inte tagit i beräkningen människors relation till månen när jag gjort den här studien, det kan vara värt att nämna. Månens cykel, framför allt fullmånen, är väldigt närvarande i vår kultur och många har negativa kopplingar till fullmånen. Förväntar vi oss att månen kommer ha en negativ effekt på vår hälsa så kommer vi antagligen se det också.

Enligt Christian Benedict kan han inte utesluta att fullmånen inte skulle påverka oss, men däremot finns det många olika omständigheter som kan ha direkt påverkan på din sömn som inte har med månen att göra. Dessutom har studien Christian Benedict baserat sin forskning på inte tagit hänsyn till faktorer som menscykel eller klimakteriebehandling som kan påverka sömnen.

– Jag har tagit data, jämfört det med måncykeln och fått det här resultatet. Men det är också möjligt att den här kopplingen som jag har hittat är totalt slumpmässig eftersom jag inte har vetat om hur andra faktorer har spelat roll, om till exempel kvinnorna i studien gått på hormonbehandling eller hur mycket ljus personerna utsatts för utöver månen, säger han.

Annons: Läs över 50 magasin digitalt i appen ARCY 

Hur bra sover vi under måncykeln?

Studien baseras på forskning som gjorts av sömnforskaren Jenny Theorell-Haglöw vid Uppsala universitet, under 2001-2004, 2013-2015 och 2016-2018. Studien gjordes för att undersöka kvinnor och mäns sömnkvalitet med hjälp av polysomnografi (en undersökning som mäter andning och syre, samt även hur du sover, reds. anm.). Sammanlagt bestod studien av 852 deltagare där 492 var kvinnor och 360 var män, alla bosatta i Uppsala. 

När Christian Benedict bestämde sig för att studera månens påverkan på sömn närmre var det Jenny han kontaktade.

– Jag frågade helt enkelt om jag kunde använda hennes data från sömnstudien hon gjort. Sedan jämförde jag hennes data med måncykeln och vilka faser den varit i när försökspersonerna utsatts för studien. På så sätt kunde vi se om månens cykel påverkat personernas sömnkvalitet eller inte, säger han.

Christian Benedict har kikat på två olika faser av månens cykel, den växande fasen innan fullmånen (alltså mellan den första dagen efter nymåne till fullmåne), samt den avtagande fasen (det vill säga den första dagen efter fullmåne till nymåne).  

Men vad är egentligen en fullmåne? 

När månen är helt full lyser 100 procent av månen upp av solen vilket gör att hela månens ”ansikte” syns. Dagarna innan fullmånen kan månen ses som mest, medan dagarna efter fullmånen inte är lika upplysta, berättar Christian Benedict.

Så, hur mycket påverkar fullmånen män egentligen?

Ekvationen av sömn har många parametrar, kön, ålder, hälsa, hur mycket man rör på sig eller hur mycket ljus man exponeras för. Men slutligen menar ändå Christian Benedict att månen absolut kan påverka en liten del av vår sömnkvalitet.

– Men är du man behöver du inte oroa dig för att du skulle bli en helt annan person eller börja boka in terapisamtal under månens växande fas, så mycket påverkar det dig inte.

 

Läskiga saker som händer i sömnen