Nej, du ska inte behöva mer än 7-9 timmars sömn

Mellan sju och nio timmar är en vanlig rekommendation när det kommer till sömn.

Fortfarande inte utvilad? Då kan något vara fel – även om det finns undantag.

Ämnen i artikel:

Sömn är avgörande för att vi ska fungera som det är tänkt. Det kan alla som någon gång lidit av sömnbrist gå i god för.

Och även om alla är olika brukar de allra flesta behöva mellan sju och nio timmars sömn för att känna sig utvilade.

Ett undantag skulle kunna vara om du är gravid. Då går kroppen igenom en stor mängd förändringar, dina hormoner går bananas och vikten skiftar vilket kan leda till uttömda energidepåer. Dessutom kan gravida kvinnor drabbas av sömnapné, ett tillstånd som leder till korta andningsuppehåll under natten.

– Detta gör att hjärnan vaknar upp vilket hindrar dig från att nå det djupaste sömnstadiet. Sömn handlar inte bara om kvantitet utan också om kvalitet, säger läkaren Daniel A Barone till sajten Popsugar.

LÄS OCKSÅ: 7 sömnexperter – vad de gör när de inte kan somna 

Då kan du uppsöka vård

På samma sätt kan kroppen behöva mer sömn om du utmanar den. Att träna inför exempelvis ett maraton kan göra att kroppen kräver mer vila och återhämtning än normalt.

Om du inte känner dig utvilad och ovanstående inte stämmer överens med dig kan det vara ett tecken på att något är fel, menar Barone. Det kan handla om exempelvis sömnapné, narkolepsi eller en klinisk depression. Även om du tycker att du sover kanske sömnen inte är tillräckligt kvalitativ.

Därför är det viktigt att gå till botten med problematiken, för att vardagen inte ska bli lidande. Med rätt behandling kan symtomen ofta lindras.

– Om du alltid är tröttare än dina vänner, prata med din läkare, råder Barone.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Exklusivt nyhetsbrev för din hälsa varje vecka - Anmäl dig här