Morgontrött? Då är det inte ditt fel

Är du en morgonmänniska eller en nattuggla?

Foto: iStock

1 av 2: Är du en morgonmänniska eller en nattuggla?

<p>I en ny studie, där 90 000 deltog, hittade forskarna samband mellan vår dygnsrytm och specifika gener.<br></p>

2 av 2: <p>I en ny studie, där 90 000 deltog, hittade forskarna samband mellan vår dygnsrytm och specifika gener.<br></p>

Är du en sån där som flyger upp ur sängen med kvitter i rösten? Eller vill du slå sönder väckarklockan varje gång den ringer?

Vilket alternativ som än passar på dig på så är det sannolikt inte ditt fel.

I en massiv studie, baserad på nästan 90 000 deltagare, kan forskarna ha hittat svaret i vårt DNA.

Andra har också läst

Att människor är olika är tämligen enkelt att slå fast.

Ta morgontrötthet till exempel. Vissa fungerar som ett väloljat maskineri redan när de öppnar ögonen svintidigt på morgonen medan andra hellre sitter uppe hela nätterna.

Tidigare studier på djur har visat att deras DNA kan vara högst avgörande för dygnsrytmen. Någon liknande undersökning för människor har däremot inte funnits - förrän nu.

Genetikföretaget 23andMe har nämligen låtit DNA-testa nästan 90 000 personer och ställt en enkel fråga: "Är du morgon- eller kvällsmänniska?", skriver Business Insider.

LÄS OCKSÅ: Därför borde vi börja jobba klockan 10

Drabbas oftare av sömnproblem

Forskarna har därefter försökt länka samman specifika gener med ovanstående två egenskaper.

Bland annat hittade man 15 genvarianter som kunde kopplas samman med morgonmänniskor. Sju av dessa var närliggande gener som är kända för att spela roll för vår interna klocka.

Resultatet av studien visar också att nattugglor har lättare för att drabbas av sömnproblem som insomni och sömnapné.

Forskarna noterade också att morgonmänniskor generellt sett har lägre bmi och att nattugglor lättare blir deprimerande, men har inte lyckats hitta någon ytterligare koppling.

Studien publicerades nyligen i tidskriften Nature Communications. Andra forskare har framfört kritik mot att experimentet enbart baseras på en enda fråga istället för ett längre frågeformulär.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Exklusivt nyhetsbrev för din hälsa varje vecka - Anmäl dig här