<p>I en studie från Stressforskningsinstitutet har man följt 600 personer på sammanlagt 33 olika arbetsplatser som har sex timmars arbetsdag.<br></p>
1 av 3: <p>I en studie från Stressforskningsinstitutet har man följt 600 personer på sammanlagt 33 olika arbetsplatser som har sex timmars arbetsdag.<br></p> Foto: Getty images
Helena Schiller.
2 av 3: Helena Schiller. Foto: Stressforskningsinstitutet
Studien pågick under 18 månader och efter avslut upplevde deltagarna mindre stress och minskad trötthet. De sov också längre.
3 av 3: Studien pågick under 18 månader och efter avslut upplevde deltagarna mindre stress och minskad trötthet. De sov också längre. Foto: Getty

Många hälsofördelar med sex timmars arbetsdag

Vill du sova bättre och känna mindre stress?

Då är det sex timmars arbetsdag som gäller - det slår en ny svensk studie fast som under 18 månader följt 33 olika arbetsplatser.

Sex timmars arbetsdag har länge varit på tapeten i Sverige. Bland annat testades det på ett äldreboende i Göteborg under 2015. Kritiker menar att det blir för dyrt medan andra bara ser positiva aspekter.

Nyligen publicerades en ny svensk studie på ämnet som ger ytterligare kraft åt den sista tesen.

Bakom studien ligger doktorand Helena Schiller vid Stressforskningsinstitutet som följt nästan 600 medarbetare på sammanlagt 33 olika arbetsplatser. Samtliga har jobbat sex timmar om dagen istället för åtta med bibehållen lön.

LÄS OCKSÅ: 7 saker dina sömnvanor kan avslöja om din hälsa 

Stressade mindre och sov längre

– Vi har utgått från antagandet att brist på tid för återhämtning kan orsaka utmattning och störd sömn. Och nu har vi med denna studie kunnat visa att den tid man frigör med en arbetstidsförkortning kan påverka detta i en positiv riktning, säger Schiller i ett pressmeddelande.

Helena Schiller Foto: Stressforskningsinstitutet

Studien pågick under 18 månader och efter avslut upplevde deltagarna mindre stress, minskad trötthet samt längre sömnlängd med 23 minuter.

LÄS OCKSÅ:  7 sömnexperter - vad de gör när de inte kan sova

"Minskade problem och skador"

Att arbetstiden förkortas innebär ökade kostnader för arbetsgivaren men Schiller menar att detta vägs upp av andra positiva effekter.

– Den minskade stressen och tröttheten innebär också minskade problem och skador på arbetsplatsen, och kan därmed minska kostnaderna över tid, inte minst i form av minskade sjukskrivningskostnader, säger hon.

LÄS MER: Pigg och glad med 6 timmars arbetsdag

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 5 nr av ToppHälsa + handkräm för 199 kr. Läs mer!