Sömnsvårigheter kan leda till bland annat depression enligt forskare.
1 av 2: Sömnsvårigheter kan leda till bland annat depression enligt forskare. Foto: Shutterstock
Insomni påverkar 10 till 20 procent av världens befolkning, och studier har tidigare menat att ungefär en tredjedel av risk för insomni är ärvd.
2 av 2: Insomni påverkar 10 till 20 procent av världens befolkning, och studier har tidigare menat att ungefär en tredjedel av risk för insomni är ärvd. Foto: Shutterstock

Lider du av insomni? Det kan bero på dina gener

Har du svårt för att sova bra och misstänker att du lider av insomni?

Det kan bero på dina gener, menar forskare.

En studie kan öppna upp för nya sätt att behandla sömnstörningen.

Insomni, eller sömnlöshet, innebär att man har svårt att sova eller svårt att upprätthålla en bra natts sömn. Man kan alltså ha många och långa vakna perioder under natten. När sömnens kvalitet blir lidande leder det ofta till att man mår sämre och har ett minskat välmående under dagen.

I en studie har man kunnat koppa dussintals genregioner till insomni. Forskarna rapporterar också att det finns en koppling mellan insomni och hjärtsjukdomar.

LÄS MER: 7 sömnexperter – vad de gör när de inte kan somna 

57 genregioner kopplade till sömnstörning

Forskare från USA och Storbritannien har analyserat data från fler än 450 000 britter, varav 29 procent av dem rapporterade att de frekvent lider av sömnlöshet. Forskarna kunde identifiera 57 genregioner kopplade till insomni. De kopplingarna berodde på kända riskfaktorer för insomni, så som livsstil, koffeinkonsumtion, depression och stress.

– Våra resultat bekräftar en roll för gener vid insomnisymtom och expanderar från de fyra tidigare kända genetiska regionerna för detta tillstånd, säger Jacqueline Lane, en av forskarna, till Webmd.

”Alla dessa identifierade regioner hjälper oss att förstå varför vissa får insomni, vilka vägar och system som påverkas, och pekar på möjliga nya terapeutiska hjälpmedel”, säger Lane i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Det här händer i kroppen när du inte sover 

Insomni risk för hjärtsjukdom 

Forskarna hittade också bevis för att en ökning av insomnisymtom nästan dubblade risken för kranskärlssjukdom. Det kopplades också till depression och sämre välmående.

”Insomni har en betydande påverkan på miljontals människor världen över. Vi har länge vetat om att det finns en koppling mellan insomni och kroniska sjukdomar. Nu visar våra resultat på att depression och hjärtsjukdomar faktiskt kan vara ett resultat av ihärdig insomni”, säger forskaren Samuel Jones.

LÄS MER: Därför är sömn den bästa medicinen när du känner dig sjuk 

Lane säger att deras resultat öppnar upp en möjlighet för nya sätt att medicinera i framtiden, och att det i sin tur kan ha en påvekan på hjärtsjukdomar. Detta eftersom ”kopplingen mellan insomni och hjärtsjukdomar indikerar att det potentiellt finns användbar insomniterapi som behandling för krankärlsjukdom och depression”, säger Lane.

Insomni påverkar 10 till 20 procent av världens befolkning, och studier har tidigare menat att ungefär en tredjedel av risk för insomni är ärvd. Tidigare forskning har även pekat på att insomni ökar risken för ångeststörningar, alkoholism, depression och hjärtsjukdom, men man har vetat lite om de involverade mekanismerna som ökar den risken.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + härlig hudvård för 199 kr. Köp nu!