Är du morgonpigg? Grattis! Då är chansen högre att du inte blir deprimerad.
Enligt en stor studie har kvinnor som är kvällsaktiva en något ökad risk att bli deprimerade.
1 AV 2
Är du morgonpigg? Grattis! Då är chansen högre att du inte blir deprimerad.
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Enligt en stor studie har kvinnor som är kvällsaktiva en något ökad risk att bli deprimerade.
Foto: Shutterstock

Kvinnor som sover länge har ökad risk att bli deprimerade

När du går och lägger dig kan spela stor roll för ditt mentala välbefinnande.

Åtminstone om du är kvinna.

Enligt en ny studie är de som går och lägger sig tidigt och går upp i ottan mindre benägna att utveckla depression.

Cornelia Thomasson

Tidigare studier pekar på att nattugglor löper mer än dubbelt så stor risk att drabbas av depressioner än morgonmänniskor. Men eftersom dessa studier ofta inhämtar data från en specifik tidpunkt och inte tar hänsyn till andra faktorer är det svårt att veta om det är depressionen som gör att man stannar uppe sent, eller det faktum att man är en nattmänniska som gör en deprimerad.

Enligt forskare vid University of Colorado Boulder och Brigham and Women's hospital i Boston verkar det vara det sistnämnda.

LÄS OCKSÅ: 7 knep som gör dig till en morgonmänniska

Största studien i sitt slag

I den största studien i sitt slag undersökte de kopplingen mellan morgonmänniskor, kvällsmänniskor och humörstörningar. Fler än 32 000 kvinnliga sjuksköterskor deltog i studien, och medelåldern låg på 55.

– Våra resultat pekar på en blygsam länk mellan kronotypen kvällsmänniska och risk för depression, sa artikelförfattaren Céline Vetter, forskar vid CU Boulder enligt Science daily.

När studien började 2009 led ingen av deltagarna av depression. 37 procent av dem ansåg sig vara morgonmänniskor medan 53 procent växlade mellan att vara morgonpigga och nattugglor. Tio procent beskrev sig själva som nattmänniskor. Kvinnorna följdes i fyra år för att se om, och i så fall vilka, som drabbades av depression.

LÄS OCKSÅ: Forskare: Glöm åtta timmar - så här länge ska du sova egentligen

Nattugglor är ogifta och röker

Forskarna fann att nattugglorna i större utsträckning levde ensamma, var rökare och hade problem med sömnen. Men även efter att dessa faktorer neutraliserats såg de att morgonmänniskors risk att bli deprimerade var 12-27 procent lägre än de som ansåg sig växla. Kvällsmänniskorna i sin tur hade en sex procent högre risk än de som växlade, en blygsam ökning som inte är statistisk säkerställd.

Studien visar på att kronotyp är en faktor för depression, men detta betyder inte att alla nattugglor är dömda att bli deprimerade.

Så blir du morgonpigg

När vi är som aktivast på dygnet styrs till stor del av våra gener, men om du vill försöka sadla om från nattuggla till en person som skuttar ur sängen i ottan så går det att påverka. Du kan påverka genom att träna, sova tillräckligt länge, tillbringa tid utomhus på morgnar och förmiddagar och undvika skärmljus innan läggdags.

Men å andra sidan, är det värt det? Det finns även studier som pekar på att nattmänniskor är smartare, gladare och tjänar mer.