Ett stort antal svenskar plågas av sömnbesvär.
Kan ett tyngdtäcke vara lösningen?
1 AV 2
Ett stort antal svenskar plågas av sömnbesvär.
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Kan ett tyngdtäcke vara lösningen?
Foto: Shutterstock

Kan det här täcket lindra ångest och sömnproblem?

Ett stort antal svenskar lider av sömnbesvär.

För dig som redan testat allt kan så kallade tyngdtäcken vara ett alternativ.

Metoden har länge använts inom terapi men har nu blivit mainstream tack vare sin påstådda förmåga att både lindra ångest och sömnproblematik.

Hälsoliv har även sammanställt en lista över populära vikttäcken där du själv får avgöra vilket som är det bästa.

Enligt sajten Netdoktor drabbas omkring en tredjedel av Sveriges befolkning av sömnproblem av och till. Den vanligaste orsaken är stress och siffrorna tycks förvärras för varje år som går.

Det är därför inte så konstigt att nätet svämmar över av allehanda tips och tricks för att säkra en god natts sömn. Du har säkert hört att du ska undvika skärmar i form av mobiltelefoner och surfplattor precis innan du ska sova? Eller att du bör dra ner på kaffet och sova i ett så svalt sovrum som möjligt?

Sömnrelaterade hjälpmedel, som "smarta" madrasser och appar som kontrollerar sömnkvalitet, har också ökat explosionsartat.

LÄS OCKSÅ: 9 saker sömnexperterna själva gör när de inte kan somna 

Vad är egentligen ett tyngdtäcke och vilka är fördelarna?

En av dessa är det så kallade tyngdtäcket - en viktad filt som via sin tyngd applicerar tryck på kroppen och simulerar känslan av att bli omfamnad. Vanligtvis väger täckena mellan 6-10 kilo. En teori om varför det är bra för sömnen, som tillverkarna själva lyfter, är att tyngden ökar kroppens produktion av serotonin som i sin tur förvandlas till sömnhormonet melatonin. Den extra vikten kan exempelvis komma från kedjor, bollar, kulor, ringar, ärtor eller ris.

Ett exempel är varumärket Gravity som via en omskriven Kickstarter-kampanj skapat The Gravity Blanket. Den utlovar bland annat minskad ångest och oro, mindre insomningsbesvär och bättre sömnkvalitet.

Enligt en artikel i The New Yorker har liknande produkter länge använts i terapisyfte, bland annat för barn med utvecklingsproblematik, personer med mental ohälsa och för att lugna oroliga hundar och katter. Men på senare år har metoden slagit även på den kommersiella marknaden.

Forskningen på ämnet är fortfarande inte massiv, men den existerar även om det inte finns några vetenskapliga belägg för påstådda positiva effekter. Och täcken har faktiskt använts inom sjukvården under en längre tid. Fram till 31 oktober 2020 erbjöd exempelvis Stockholm läns landsting täcken för 600 kronor styck "till personer med grava sömnsvårigheter kombinerat med stor motorisk oro". Numera får patienten själv köpa täcket från valfri återförsäljare men har en så kallad prövotid där täcket kan bytas ut.

LÄS OCKSÅ: 7 saker dina sömnvanor kan avslöja om din hälsa

Vikttäcken påstås dämpa ångest och oro

2015 publicerades en svensk studie i Journal of Sleep Medicine & Disorders som bland annat slog fast att ett tyngdtäcke har en positiv inverkan på sömn. Deltagarna upplevde en lugnare natts sömn, en förhöjd känsla av säkerhet och minskad rörelse. Samma studie finansierades emellertid av företaget Somna som säljer just tyngdtäcken.

En annan studie från 2006 visar att 63 procent av deltagarna rapporterade minskad ångest efter att de använt ett tyngdtäcke.

Huruvida det är en lösning som passar alla är oklart, men efterfrågan finns och hittills har responsens varit positiv. När Gravity startade sin Kickstarter-kampanj frågade företaget efter nästan 180 000 kronor. När den stängde i maj 2017 året hade den dragit in över 39 miljoner kronor och varumärket kallar sig i dag för "världens mest populära tyngdtäcke".

Köpa vikttäcke? Här är några av de bästa

Tyngdtäcken blir allt mer populärt, och det kan vara svårt att veta vad man ska tänka på om man vill köpa ett. Hälsoliv har satt ihop en lista med de tyngdtäcken som fått bäst recensioner på prisjämförelsesajten Prisjakt.

Hur mycket ska tyngdtäcket väga?

När man väljer tyngd på sitt täcke finns det olika faktorer som väger in.

En del rekommenderar ett täcke som väger 10-15 procent av din kroppsvikt. Mängden ångest och oro du känner påstås också vara en faktor du bör ta ställning till – vilket betyder att vad som funkar för just dig är högst individuellt.

Bäst är därför att försöka testa dig fram och gärna söka någon form av rådgivning om möjligt.

Pearl tyngdtäcke, Cura of Sweden

Foto: Cura of Sweden / Pressbild

Annons: Hitta bästa priset på Curas tyngdtäcken just nu – se Prisjakt (extern länk)

Vikt: 3 kg, 5 kg, 7 kg, 9 kg, 11 kg och 13 kg.

Pearl beskrivs som ett svalt och följsamt täcke, med vaddering av glaspärlor och polyestervaddering. Det kommer i två storlekar: 150 x 200 centimeter och 100 x 150 centimeter.

Tyngdtäcke, G'Night

Foto: G'night / Produktbild

Annons: Hitta bästa priset på tyngdtäcken från G'Night just nu – se Prisjakt (extern länk)

Vikt: 3 kg, 4 kg, 5 kg, 8 kg, 9 kg och 10 kg.

Ett billigt täcke med fyllning av bomull och microglaspärlor.

Tyngdtäcke microfiber, E-max Home

Foto: E-max Home / Produktbild

Annons: Hitta bästa priset på E-max homes tyngdtäcken just nu – se Prisjakt (extern länk)

Vikt: 4,5 kg, 6,8 kg och 9 kg

Fylld med polyeterbomull och mikroglaspärlor.

Tyngdtäcke, Borganäs

Foto: Borganäs / Produktbild

Annons: Hitta bästa priset på Borganäs tyngdtäcken just nu – se Prisjakt (extern länk)

Vikt: 8,6 kg.

Ett Oeko-Tex-certifierat vikttäcke som är fyllt med kiselpärlor och vaddering i polyester.

Tyngdtäcke, Polar night

Foto: Polar night / Produktbild

Annons: Hitta bästa priset på Polar nights tyngdtäcken just nu – se Prisjakt (extern länk)

Vikt: 5 kg, 7 kg, 9 kg, 11 kg och 13 kg.

Polar nights tyngdtäcken är certifierade av Oeko-Tex och fyllda med glaspärlor.

Tyngdtäcke, Zenkuru

Foto: Zenkuru / Produktbild

Annons: Hitta nästa priset på Polar nights tyndtäcken just nu – se Prisjakt (extern länk)

Vikt: 5 kg, 7, kg, 9 kg, 11 kg, 13 kg och 15 kg.

Tyngdtäcket från Zenkuru är också en variant fyllt med små pärlor i glas. Skillnaden på det här och många andra tyngdtäcken är att detta går upp till 15 kilo.