Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Hur bra sover du? Dina drömmar kan avslöja

Minns du vad du drömmer?

Vad som händer under REM-sömnen kan säga mycket om din sömnkvalitet.

Inspirerade av Bustle listar vi några vanliga drömmar och vad de säger om din sömn.

Vad kan drömmar avslöja egentligen? Pratar man med någon som är intresserad av drömtydning kan man utläsa mycket: tappar man tänderna betyder det att man är osäker, drömmer man att man är naken betyder det att man är rädd för att blotta sig.

Andra menar att man inte ska läsa in så mycket symbolik i drömmarna.

Däremot vet man att drömmar kan avslöja en del om kvaliteten på din sömn. 

 1. Behagliga drömmar

Om drömmen du har är härlig, avslappnande eller bara allmänt trevlig är chanserna stora att du sover riktigt gott.

Det visar en mindre studie från 2016 där forskare jämförde drömsömnen mellan insomni-patienter och personer utan sömnproblem, genom att mäta elektrisk aktivitet i hjärnan och ögonrörelser under fem nätter. Deltagarna fick också föra dagbok över sina drömmar. 

Deltagarna utan sömnproblem beskrev sina drömmar som mer positiva än de med insomni. Vanliga ord som användes för att beskriva drömmarna var behagliga, trevliga och glada. 

2. Livliga drömmar

Livliga och färgglada drömmar kan så klart vara roliga, men de betyder inte att du sover gott. Tvärtom faktiskt, om man ska tro vetenskapen.

Händelserika drömmar med fart och fläkt kan vara tecken på att du lider av sömbrist.

2005 publicerades en studie i tidskriften Sleep där forskarna såg att deltagare som led av sömnbrist hade livligare drömmar.

LÄS OCKSÅ: Forskning: Så kan du styra dina drömmar

3. Drömmar på andra språk

Har du någonsin tänkt att det skulle vara skönt om man kunde lära sig saker när man sov? Du är inte den enda som tänkt tanken. Det har gjorts experiment där deltagare fått lyssna på språkkurser i sömnen. Ingen började tala flytande för det, men i en studie med franskalektioner kunde man se att de som lärde sig språket fortast också drömde på det.

Om du går en kvällskurs i spanska och plötsligt börjar drömma på det språket kan det bero på att REM-sömnen hjälper till att konsolidera ditt minne.

4. Mardrömmar

En mardröm då och då är ofta tecken på att du har det litet stressigt, och är inget att hetsa upp sig ytterligare för. Men om mardrömmarna är återkommande kan det få konsekvenser för din sömnkvalitet.

Mardrömmar hör ofta ihop med insomni. I en studie från 2015 där man gjorde polysomnografiska inspelningar av 17 personer med återkommande mardrömmar och 17 deltagare med sunda sömnmönster såg man att deltagarna med mardrömmar upplevde att de sov sämre, vaknade oftare och hade svårare att somna än den andra gruppen, även om skillnaden i sömnarkitektur inte skilde sig nämnvärt

LÄS MER: 5 oväntade vanor som kan leda till mardrömmar

5. Drömmer du inte alls?

De allra flesta drömmer, men alla kommer inte ihåg att de drömmer. Huruvida du minns dina drömmar eller inte säger ingenting om hur bra du sover.

Men om du sover väldigt dåligt finns det en risk att du inte drömmer alls, eftersom du aldrig når REM-sömnen.

Drömmar kan inträffa under olika stadier av sömnen, men det allra vanligaste är REM-sömnen, som träder in 70 till 90 minuter efter att man somnat. Om man är väldigt lättväckt eller exempelvis lider av sömnapné finns det en risk att man aldrig når REM.