Psykologen och sömnforskaren Marie Söderström pratar om myter och sanningar om sömn

Forskarna: Melatonin kan hjälpa mot sömnproblem

Det blir allt vanligare att använda melatonin som sömnmedel även i Sverige och nu visar en studie hur sömnhormonet egentligen funkar. 

Sömnproblem ökar markant 

Sömnproblem bland kvinnor har mer än fördubblats de senaste trettio åren. 

– Vi arbetar för mycket och sover för lite. Men det finns ingenting som är viktigare för oss än vår sömn, menar Mahesh Thakkar, professor och författare av studien på Missouri School of Medicine.

Hans studie på möss visar att om man injicerar melatonin när det är mörkt och de är aktiva, så somnar mössen. Orsaken är att vissa receptorer blockeras och inte stimulerar hjärnan längre att hålla sig vaken. En upptäckt som skulle kunna bana väg för en ny typ av sömnmediciner.  

LÄS MER: Glöm 8 timmars sömn - här är nya råden

Så funkar melatonin

Melatonin är ett hormon som finns naturligt i våra kroppar och reglerar vår dygnsrytm. Det minskar med åldern och kan även påverkas under klimakteriet. 

LÄS MER: Så sover du bättre 

Melatonin säljs som kosttillskott

Många lider av sömnbesvär och starka sömnmediciner är ofta beroendeframkallande. Melatonin är ett sömnhormon som säljs som kosttillskott runtomkring i världen men är än så länge receptbelagt i Sverige. Det man oftast tänker på när man hör ordet melatonin är folk som köper det på flygplatser och använder mot jetlag. I Sverige skriver man oftast ut melatonin till äldre eller till barn med neuropsykiatriska funktionshinder. 

Har du svårt att sova, kanske denna lista på 9 saker som du kan göra för att sova bättre hjälpa. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 5 nr av ToppHälsa + handkräm för 199 kr. Läs mer!