Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>Hälsa>Sömn

Publicerad 14 apr 2019 19:00

Forskaren: Därför borde ni sova isär

1/2

Foto: Shutterstock

Christian Benedict är sömnforskare vid Uppsala universitet och har skrivit boken ”Sömn, sömn, sömn”.

Christian Benedict är sömnforskare vid Uppsala universitet och har skrivit boken ”Sömn, sömn, sömn”.

2/2

Foto: MAGNUS BERGSTRÖM / UPPSALA UNIVERSITET

Skilda sovrum är fortfarande relativt tabubelagt – men enligt sömnforskaren Christian Benedict kan det vara det bästa som hänt din sömn.

Att sova dåligt kan nämligen få usla konsekvenser för en relation.

Att sova bredvid någon du älskar kan vara oerhört mysigt.

Det kan också vara sensationellt frustrerande om personen kastar sig av och an, snarkar eller har helt annorlunda sömnmönster.

Därför vill sömnforskaren Christian Benedict, som skrivit boken ”Sömn, sömn, sömn”, slå ett slag för separata sovrum. Själv har han inte sovit i samma rum som hustrun Franziska på 10 år. De har försökt, men tvingas snabbt ge upp eftersom Christian ”andas väldigt högt” när han sover.

– Det händer ju att folk på besök frågar ”vem är det som sover här?” och kanske tycker att det är lite konstigt. Men jag som är sömnforskare vet ju att det är ett förnuftigt beslut om man har väldigt olika sovmönster, säger han till Allas.se.

LÄS OCKSÅ: 7 sömnexperter – vad de gör när de inte kan somna 

Kan skada relationen

Han är noga med att påpeka att det inte betyder att relationen mår dåligt eller är kärlekslös. Tvärtom tror han att arrangemanget kan lyfta ett förhållande. Att fortsätta sova tillsammans trots att ni sover dåligt kan påverka samlivet negativt.

– Folk som inte sover tillräckligt mycket blir omotiverade, impulsiva och kan inte hantera stress så bra. Det är ju inget som är bra för någon relation, säger han.

Benedict menar också att det finns forskning som visar att män som sover illa får lägre testosteronnivåer. Bra sömn bäddar i stället för en närvaro i relationen och ett ökat intresse för varandra.

LÄS OCKSÅ: Somna på 2 minuter - med hemliga militärtekniken 

Sover sämre ju äldre vi blir

Ju äldre vi blir desto mer fragmentariskt blir vårt sovande – vilket också leder till att vi vaknar lättare och vrider och vänder på oss i större utsträckning. Snarkningar är också en klassisk anledning till störd sömn. Därför är Benedicts uppfattning att det är vanligare med skilda sovrum högre upp i åldrarna.

Men det hindrar dig inte från att prova redan nu, förutsatt att ni har möjligheten.