Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>Hälsa>Sömn

Publicerad 26 feb 2019 21:00

Forskare: Så förstörs din sömn av att skaffa barn

Sex år av sämre sömnkvalitet.

Forskare menar att det är vad man får vara beredd på när man skaffar sitt första barn.

Och nyblivna mammor har det värst.

I samma stund som man välkomnar ett barn till världen sätter man också sin egen sömn åt sidan, det är ingen nyhet. Men nu har forskare vid universitetet i Warwick tittat närmare på vad man som förstagångsförälder ger upp på sömnfronten.

I ett samarbete med tyska institutet för ekonomisk forskning och universitetet i West Virginia studerade forskarna 4 659 föräldrar som fått barn mellan 2008 och 2015. Sömn var en av många saker som analyserades, utifrån årliga intervjuer.

Kvinnor sover sämst

Det här är vad forskarna kom fram till:

Under de första tre månaderna efter förlossningen sov de nyblivna mammorna i snitt en timme mindre än före graviditeten medan papporna bara rapporterade att de sov en kvart mindre. De upplevde också kvaliteten som sämre.

Sakari Lemola, artikelförfattare och verksam vid psykologiinstitutionen vid Warwick universitet förklarar skillnaden så här, enligt Science Daily:

– Det är fortfarande så att kvinnor oftare har rollen som den primära vårdnadshavaren.

Enligt studien sov de som ammade något sämre än de föräldrapar som använde sig av flaskmatning.

LÄS OCKSÅ: Knepet som hjälper dig att somna på tio minuter

Det blir bättre med åren

Med åren blir det dock lite bättre. Hos föräldrar med barn i åldern fyra till sex sov mödrarna 20 minuter mindre och fäderna låg fortfarande kvar på 15 minuter.

Studien visar också att första gången är värst. De som hade fler barn verkade inte lika påverkade på sömnfronten som förstagångsföräldrar.

Så hur länge håller den här sömnbristen i sig? Upp mot sex år om man har otur, menar Lemola.

– För många är det en stor lycka att få barn, men kraven och ansvaret följer med föräldrarollen kan leda till mindre sömn och försämrad sömnkvalitet upp mot sex år efter att första barnet fötts.