Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Presenteras av Happy Green – ekologiskt på nätet

Forskare: Bra tarmflora kan lösa dina sömnproblem

Mat som påverkar tarmfloran kan påverka din sömn

Mat som påverkar tarmfloran kan påverka din sömn

Foto: Shutterstock

Fler och fler lider av sömnproblem och ofta skyller vi problemen på dagens stressiga samhälle. Men forskarna börjar mer och mer se ytterligare en anledning. Det visar sig att trendordet tarmflora kan ha något att göra med vår sömn. 

Vad vi vet i dag är att sömnbrist ökar risken för övervikt och det är allmänt känt att om man sover dåligt så äter man sämre. Det beror på ett hormon som kallas leptin som minskar när vi sover mindre. Leptin är ett hormon som gör att vi känner oss mätta. När vi sover dåligt blir vi automatiskt extra hungriga. Sömnbrist har också effekt på impulskontroll vilket kan leda till att vi gör dåliga matval. Med andra ord så påverkar sömnen verkligen vår mage. Men kan magen påverka sömnen? 

KÖP: Just nu 25% rabatt på mjölksyrebakterier från Probi (ANNONS/EXTERN LÄNK) 

Tarmflorans sammansättning påverkas av sömnbrist

Det är fortfarande ett relativt outforskat område. Men sömnexperterna har mer och mer börjat snegla åt det hållet. Skulle en bättre tarmflora kunna vara lösningen på sömnproblem? 

Christian Benedict, neuroforskare vid Uppsala universitet, genomförde tillsammans med sin forskningsgrupp en studie redan 2016 som visade att sömnbrist kan förändra förekomsten av vissa tarmbakterier.

- På det stora hela så förändrades inte sammansättningen av tarmfloran av sömnbrist. Men i mer riktade analyser fann vi dock förändringar. Nu krävs det längre och större kliniska studier för att undersöka detta vidare, skrev Christian Benedict i ett pressmeddelande. 

LÄS MER: 14 bästa livsmedlena för dina tarmar 

Bra tarmbakterier kan göra din sömn bättre

Det finns dock en jämförande studie i Japan som visade att tillförsel av en viss bakterietyp som gör gott för tarmfloran, ledde till förbättrad sömn, jämfört med den gruppen som inte fick någon probiotika. Just den studien visar att bra tarmbakterier som förändrar tarmfloran till det bättre kan minska sömnproblem under en stressig period. 

KÖP: Just nu 25% rabatt på mjölksyrebakterier från Probi (ANNONS/EXTERN LÄNK) 

Fler studier väntas i framtiden 

Det är dock fortfarande för små studier för att man ska kunna dra några stora slutsatser. Tarmflora är ett trendigt ord och många forskar kring dess påverkan på olika områden. Vi vet i dag att det vi äter påverkar vår tarmflora och att vår tarmflora har stor inverkan på vår hälsa. Sömn är bland det viktigaste som finns för vår hälsa. Om vi får gissa kommer sömn och tarmflora leda till fler intressanta studier i framtiden. 

LÄS MER: 6 sätt att förbättra din tarmflora