Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>HÄLSA>SÖMN

Publicerad 18 mar 2015 11:08

För lite sömn kan leda till diabetes 2

Resultatet visade att de som led av sömnbrist löpte 72 procent högre risk att utveckla övervikt, jämfört med dem som sov bra.

Resultatet visade att de som led av sömnbrist löpte 72 procent högre risk att utveckla övervikt, jämfört med dem som sov bra.

Redan en liten sömnbrist på en halvtimme per dygn ökar risken för diabetes typ 2.

Det har forskare upptäckt, skriver Mail Online.

Sömn är hälsosamt, det vet vi sedan tidigare. Nytt är att kroppen påverkas negativt redan vid en sömnbrist på en halvtimme per natt.

Rent allmänt behöver vi mellan sex och nio timmar per natt. När antalet timmar kryper under de nivåerna slår kroppen bakut, har forskare vid Weill Cornell Medical College i Qatar och University of Bristol sett i en undersökning baserad på 552 deltagare.

LÄS OCKSÅ: 9 tidiga tecken på diabetes att ha koll på

Ökar risken för övervikt med 72 procent

Resultatet visade att de som led av sömnbrist löpte 72 procent högre risk att utveckla övervikt, jämfört med dem som sov bra. Forskarna drar i studien slutsatsen att bristen på vila ruckar kroppens biologiska klocka, vilket i sin tur rubbar utsöndringen av hormoner som insulin. Det kan leda till både övervikt och diabetes typ 2. Diabetes i sig är en sjukdom som kan innebära en rad olika komplikationer, exempelvis hjärtkärlsjukdomar.

Kan leda till diabetes

Forskarna såg också att riskerna ökade betydligt vid en långvarig sömnbrist på minst sex månader, både för att utveckla förstadium till diabetes typ 2 och diabetes typ 2.

Tidigare undersökningar har visat att störd sömn kan leda till rubbad utsöndring av insulin. Dessutom är det känt att skiftarbete ökar riskerna för att utveckla sjukdomar, däribland diabetes typ 2.

Forskarna efterlyser fler studier i området, till exempel om det är dåligt för hälsan att sova för lite under veckorna och under helgerna kompensera med mer sömn.

Relaterat