ANNONS
X
EXPRESSEN.SE

Experternas 21 bästa sömnhacks

Så mycket som 30 procent av Sveriges befolkning sover för lite, säger Christian Benedict, forskare på institutionen för neurovetenskap vid Uppsala universitet.

Och vid långvarig sömnbrist ökar risken för depression, viktuppgång, diabetes och hjärt-kärlsjukdom.

Men oftast beror svårigheterna att sova på dåliga vanor och saknad av rutiner – vilket ju faktiskt går att korrigera.

Med inspiration av tidningen Health listar vi 21 effektiva sömnknep som inte kräver särskilt stor ansträngning.

Foto: iStock

1 av 7

1. Kvällssnacksa jordnötssmör

Att gå och lägga sig med kurrande mage är inte en bra idé eftersom hunger försvårar insomningen. Så ät ett litet kvällssnack om du inte är mätt.

Men undvik pizzarester, överbliven thai-takeaway eller annan fet och kryddstark mat som snarare drar i gång kroppens system än lugnar det. Bäst är kombinationen av den lugnande aminosyran tryptofan och kolhydrater, till exempel fullkornskex med jordnötssmör eller en näve mandlar och en banan.

2. Lyxa till sovrummet

Gör allt du kan för att skapa de bästa sömnförutsättningar: persienner som stänger ute ljus, en ryggriktig säng, mjuka lakan, ett varmt täcke och kuddar som är lagom bulliga för att du ska ligga skönt. Sovrummet ska vara din fristad: du ska längta efter att få krypa in och mysa här.

Och OBS! Ingen tv, eftersom det förvirrar hjärnan och kroppen inför natten.

– Alldeles för många av våra patienter gör allt förutom att sova i sängen. Till exempel kollar de på serier, vilket gör att man börjar associera sovrummet till annat än sömn och romantik, säger Samuel L Krachman vid avdelningen för sömnstörningar på Temple University Hospital i Philadelphia.

3. Ha sex

Sex som sömnmedicin? Jahadå! Dels kan den fysiska och emotionella närheten mildra känslor av oro och nedstämdhet som annars skulle hålla en vaken, dels frisätts avslappnande och sövande hormoner som prolaktin och oxytocin vid orgasm. Så underskatta inte betydelsen av lite rajtantajtan innan ni somnar, det behöver inte vara maratonlångt.

LÄS MER: 60 heta sextips

1 av 7
ANNONS