Foto: Fotolia.

Därför ska du lägga dig samma tid varje dag

Går du och lägger dig vid ungefär samma tid varje kväll?

Grattis, då sover du förmodligen bättre än de som inte gör det.

Victoria Petersson

Sömnen har en stor påverkan på vår hälsa, både fysiskt och psykiskt. De allra flesta behöver någonstans mellan sex och nio timmars sömn per natt, och många snittar på runt sju timmar. 

Aktivitetsarmbandet Fitbit har släppt data för 6 miljarder nätter i USA, där de mätt amerikaners sovvanor, rutiner och sömnmönster. De kunde då se att de personer som har oregelbundna sovtider också har sämre sömnkvalitet. 

LÄS OCKSÅ: Exakta tiden du ska lägga dig om du vill vakna pigg

De som går och lägger sig oregelbundet sover mindre

Siffrorna från den stora undersökningen visar att de som går och lägger sig på olika tider varje dag löper större risk att få dålig sömnkvalité. De som hade en "diff" (differens) på två timmar mellan när de brukar lägga sig sover i genomsnitt en halvtimme mindre varje natt, jämfört med de personer som har en "diff" på 30 minuter varje kväll vid sovdags.

LÄS OCKSÅ: Fem sömnproblem och vad du ska göra åt dem

Män och kvinnor sover olika länge

Siffrorna visade också att män och kvinnor sover olika länge, kvinnor sover i genomsnitt 25 minuter längre än män. Kvinnor sover i snitt sex timmar och 50 minuter per natt, och män cirka sex timmar och 26 minuter. Trots det så har kvinnor och män ungefär lika stora andelar ytlig och djup sömn. 

Men även om männen får mindre sömn så sover de bättre än kvinnor, då studier har visat att kvinnor har en 40 procents högre risk att drabbas av insomni. Det kan vara anledningen till att de sover längre, då sömnkvaliteten blir sämre än männens. 

Tidigare studier har visat att om du vill vakna utvilad kan du räkna ut när du behöver somna för att inte vakna mitt i en sömncykel. Här kan du läsa mer om när du behöver sova för att stiga upp en viss tid på morgonen. 

KÖP HÄR: Kom till ro för att sova – erbjudande från webshopen Happy Green i samarbete med Hälsoliv