Därför rycker din kropp till precis innan du somnar

1 av 3: Hälsoliv slår hål på sömnmyterna.

Vaknar du upp av en plötslig ryckning precis när du ska sova? Då har du sannolikt drabbats av en "hypnic jerk".

Foto: Shutterstock

2 av 3: Vaknar du upp av en plötslig ryckning precis när du ska sova? Då har du sannolikt drabbats av en "hypnic jerk".

Fenomenet är vanligt och drabbar oftare personer med sömnbrist.

Foto: Shutterstock

3 av 3: Fenomenet är vanligt och drabbar oftare personer med sömnbrist.

Du ligger i sängen och ska precis stiga in i sömnen när du plötsligt skakas till liv av en kraftig ryckning eller känslan av att du faller.

Känner du igen dig?

Då är du långt ifrån ensam. Detta märkliga fenomen drabbar nämligen ett stort antal människor.

Vår kropp är både fantastisk och djupt obehaglig. Fantastisk på så vis att något så komplext överhuvudtaget fungerar - obehaglig för att den gör lite som den själv vill.

Ta fenomenet som på engelska kallas "hypnic jerk" som exempel. När en eller flera kroppsdelar rycker till precis när vi ska somna och kastar oss ut i vakenheten igen.

Enligt Time är detta en vanlig företeelse som drabbar ett stort antal människor. Ändå vet vi inte exakt vad som orsakar det.

LÄS OCKSÅ: 7 saker dina sömnvanor kan avslöja om din hälsa

Ryckningar i sömnen

Många sover rakt igenom ryckningarna men för andra är de så kraftiga att de vaknar.

– Det är fruktansvärt för personer som lider av detta. De oroar sig innan de lägger sig, vilket gör det ännu värre, säger sömnexperten James Wilson till sajten.

Det som händer rent fysiskt, om vi förenklar, är att en del av hjärnan försöker somna snabbare än resten. Det går att dra paralleller till så kallad sömnparalys som innebär att du inte kan röra dig trots att du är mentalt vaken - motorikdelen sover fortfarande.

– Komplexiteten bakom att somna och vakna upp är otrolig. Och ibland, särskilt om du lider av sömnbrist, så stänger hjärnan inte ner sig normalt. Detta kan leda till ryckningar när sömnen fortfarande är lätt, säger Wilson.

LÄS OCKSÅ: Varför drömmer vi?

Varför känns det som att jag faller?

Ibland försöker hjärnan tolka ryckningarna, vilket är kan vara anledningen till att hypnic jerks kan sammanfalla med en känsla av att falla.

För vissa är fenomenet ett återkommande problem som kan kopplas till vår interna klocka. Personer som har sömnproblem eller är stressade och nervösa drabbas oftare. Även koffein och alkohol kan ha en negativ effekt. Enligt Wilson är det därför viktigt att skapa bra sömnrutiner om du vill bli kvitt ryckningarna.

– Gå upp samma tid varje dag och se till att få lugn och ro innan du lägger dig. Varva ner. Precis som med de flesta sömnproblemen är nyckeln att undvika sömnbrist, säger han.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Exklusivt nyhetsbrev för din hälsa varje vecka - Anmäl dig här