Foto: Shutterstock / Shutterstock

Är tupplurar bra eller dåliga? Experten svarar

Den ökända tuppluren – En livräddare eller en idiotisk metod som gör mer skada än nytta?

Inspirerade av Popsugar reder Hälsoliv ut begreppen.

Bonus: Så lång är den optimala tuppluren.

Diskussionen har pågått länge. Är så kallade ”powernaps”, eller tupplurar på svenska, positivt eller negativt? Och hur länge är det egentligen rimligt att ligga på sofflocket och skicka i väg zzzz:an?

Sajten Popsugar frågade sömnexperten Rafael Pelayo.

– Jag brukar jämföra tupplurar med mellanmål. Om du är en person som av någon anledning inte fick i dig tillräckligt med mat så är ett mellanmål helt okej, säger han.

Om du däremot äter så mycket mellanmål att du inte orkar äta middag så är du sannolikt fel ute.

LÄS OCKSÅ: Vilken är den bästa sovställningen? Experten svarar 

Detsamma gäller sömn, menar Rafael. Om du inte lyckas få tillräckligt med sömn då och då, unna dig en tupplur. Men om det stör din nattsömn bör det undvikas.

– En tupplur är varken bra eller dåligt, det handlar om i vilken kontext du tar tuppluren, säger Rafael.

Hur lång är den optimala tuppluren?

Till att börja med bör vi definiera vad en tupplur är. Enligt SAOL definieras ordet som en ”kortvarig sömn”. Om din tupplur pågår i 3-4 timmar handlar det antagligen om något helt annat. Då sover du.

Vissa sömnexperter menar att 20-30 minuter är optimalt för att inte hamna i djupsömn. Rafael Pelayo är något mer liberal med sina 20-40-minuter.

LÄS OCKSÅ: 7 sömnexperter – vad de gör när de inte kan somna 

Om din tupplur pågår längre än 40 minuter, i synnerhet om den passerar en timme, riskerar du att drabbas så kallad ”sleep inerta” – sömntröghet. Det innebär att du hamnar i en sorts groggig dimma som kan vara svår att bli av med under resten av dagen. Det är samma fenomen som kan inträffa om du snoozar på morgonen.

Enligt Pelayo är det emellertid ingen fara om du råkar sova längre. Så länge du kan sova på natten och inte mår dåligt av det.