Vad drömmer du om på nätterna?
Drömmer du ofta samma sak? Kolla om din dröm är någon av de här 7 vanliga drömmarna. Och vad de betyder!
1 AV 2
Vad drömmer du om på nätterna?
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Drömmer du ofta samma sak? Kolla om din dröm är någon av de här 7 vanliga drömmarna. Och vad de betyder!
Foto: Shutterstock

7 vanliga drömmar – och vad de betyder

Ibland minns man drömmarna med glädje, ibland med ve och fasa. Ibland minns man dem inte alls.

Men alla människor drömmer, även om vi inte kommer ihåg det.

Någon förklaring till den nattliga aktiviteten har aldrig kunnat fastställas säkert, men flera teorier är överens om att det rör sig om undermedvetna tankar.

Med hjälp av magasinet Good housekeeping och den amerikanska psykologen Patricia Garfield listar vi sju vanliga drömmar - och deras troliga betydelser.

1. Du har en romans med någon som inte är din partner. 

Att drömma om förälskelse eller sex med någon annan än den du lever tillsammans med behöver inte tyda på äktenskapsproblem. Men ofta har det att göra med att du saknar NÅGOT i din nuvarande relation: egenskaper som exempelvis tillgivenhet och ömhet, säger Dr Patricia Garfield, författare till boken "Creative dreaming" och flera andra publikationer om drömmar.

LÄS OCKSÅ: Drömtydning – det här betyder dina drömmar

2. Du är förlamad eller instängd. 

Att du i drömmen inte kan röra på dig fysiskt, oavsett om det handlar om ett sjukdomstillstånd eller att du gått vilse i en gränd, kan vara en indikation på att du är förvirrad och inte vet vad du ska göra i yrkeskarriären eller privatlivet. Oro och ångest över framtiden är en vanlig orsak till mardrömmar - och kan i värsta fall leda till depression och annan ohälsa.

LÄS OCKSÅ: 8 tecken på att du sover för lite

3. Dina tänder faller ut. 

Om du drömmer om utfallna tänder eller tandlöshet kan det betyda att du är arg eller frustrerad över något på jobbet eller hemma. Kopplingen till gommen, undrar du? Jo, när vi kämpar för att tränga bort vrede och oro tenderar vi att pressa ihop käkarna och gnissla tänder, både dag- och nattetid.

LÄS OCKSÅ: Kan det här täcket lindra ångest och sömnproblem?

4. Du kommer försent och missar flyget eller tåget. 

Vem har inte vaknat genomsvettig och med hjärtklappning efter en högst realistisk dröm, där man sprungit som en gasell men ändå missat det där jätteviktiga planet? Enligt psykologen Patricia Garfield representerar slutdestinationen i drömmarnas resor ofta ett band vi försöker knyta till någon i verkligheten. Att du inte kommer i väg till pojkvännen i London kan till exempel betyda att du är rädd för att fördjupa er relation.

LÄS OCKSÅ: Somna på 60 sekunder - tekniken som hjälper

5. Ditt hem blir förstört av en brand eller översvämning. 

I drömmarna symboliserar våra hem ofta oss själva. Den trygga boningen har rollen som ett yttre skal som skyddar oss från angrepp, säger Dr Patricia Garfield enligt Good Housekeeping. När vi drömmer att våra hus eller lägenheter brinner ner kan det alltså vara en spegelbild av något som hotar oss mentalt eller kroppsligt i verkligheten. Ett översvämmat sovrum kan till exempel tyda på problem med sexlivet.

LÄS OCKSÅ: Sömnproblem? 5 oväntade och enkla tips

6. Du är tillbaka i gymnasiet och är helt oförberedd inför ett viktigt prov. 

Drömmar om att du glömt göra läxan eller inte läst på tillräckligt inför förhöret kan tyda på att du tagit på dig för mycket eller är överansträngd inom något område. Det kan med andra ord vara läge att inse dina begränsningar och försöka stressa ner.

LÄS OCKSÅ: Sömnparalys – och fler läskiga grejer i sömnen

7. Du står naken inför en massa folk. 

Att drömma att man står blottad utan kläder inför en större folksamling är ett vanligt tecken på sårbarhet, säger Dr Patricia Garfield. Det kan till exempel handla om att du känner dig osäker på om en arbetsuppgift kommer att uppskattas av kollegerna, eller att du oroar dig för att middagsbjudningen hemma hos dig inte ska bli så där perfekt som hos alla andra.