När vi sover kan nästan vad som helst hända.
Här listar vi på ett antal parasomnier, sömnstörningar, som inträffar när vi slumrar till.
1 AV 2
När vi sover kan nästan vad som helst hända.
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Här listar vi på ett antal parasomnier, sömnstörningar, som inträffar när vi slumrar till.
Foto: Shutterstock

7 udda saker som händer när du sover - som är helt normala

Sömn är kroppens och knoppens chans till återhämtning.

Därmed inte sagt att det alltid blir särskilt vilsamt.

Inspirerade av sajten This Is Insider listar vi 7 udda och ibland lite obehagliga saker som kan hända när du sover – som vanligtvis är helt ofarliga.

1. Det känns som om du faller (Hypnic jerk)

En klassiker i sömnsammanhang. Du drabbas av en plötslig förnimmelse att du faller och kroppen rycker till så du vaknar. Enligt amerikanska National Sleep Foundation har uppåt 70 procent av alla människor upplevt den här känslan. 

Det officiella namnet är ”hypnic jerk” och Hälsoliv har skrivit om fenomenet tidigare. Anledningen till fallkänslan kan vara att hjärnan försöker tolka ryckningarna – därav fallkänslan.

– Komplexiteten bakom att somna och vakna upp är otrolig. Och ibland, särskilt om du lider av sömnbrist, så stänger hjärnan inte ner sig normalt. Detta kan leda till ryckningar när sömnen fortfarande är lätt, säger sömnexperten James Wilson till sajten Time.

Det är inte helt klarlagt exakt varför det händer men det anses vara ofarligt, så länge det inte leder till sömnproblematik. Om du är stressad eller nervös kan det påverka. Även alkohol och koffein anses ha en negativ effekt.

LÄS OCKSÅ: Därför rycker din kropp till precis innan du somnar 

2. Du pratar i sömnen (Somnilogi)

Det finns en hög sannolikhet att du eller någon du känner pratat i sömnen. Det är en vanlig företeelse som uppges drabba två av tre vuxna enligt This is Insiders sömnexpert Sujay Kansagra. Och det är helt normalt, oavsett om det handlar om enstaka ord eller fullständiga meningar. Somnilogi, som det också kallas, anses inte vara särskilt rationellt och bör inte accepteras som personens verkliga tankar eller känslor. Om personen säger något du inte gillar bör du med andra ord inte fästa för stor vikt vid det.

Enligt en mindre studie som Hälsoliv rapporterat om är svordomar vanliga bland sömnpratare – särskilt hos män.

Enligt National Sleep Foundation kan somnilogi orsakas av stress, depression, sömnbrist, alkohol och feber. Det verkar också finnas ärftlighet hos vissa.

LÄS OCKSÅ: Forskare: Därför svär vi så mycket när vi pratar i sömnen 

3. Du äter och har sex i sömnen (Somnambulism)

Japp, precis som vissa går i sömnen finns det personen som ÄTER i sömnen. Sömnsex och sömnonani är tydligen också en av många udda saker som folk gör.

– Hjärnan är fast mellan två olika stadier, djupsömn och vakenhet, på samma gång, säger Kansagra.

Sömngång (somnambulism) är vanligare hos barn och enligt Ludger Grote, docent och överläkare vid Sahlgrenskas sömnmedicinska avdelning, är det endast 2-3 procent som fortsätter i vuxen ålder. Trots att du ”sover” kan du utföra komplexa handlingar. Vanligtvis är sömngång inte ett tecken på att något är fel, men exempelvis sömnapné kan öka risken för fenomenet.

Om det däremot är ett återkommande problem som går ut över din vardag, eller om du hamnar i farliga situationer under din sömngång, kan det krävas en utredning. 

LÄS OCKSÅ: Sömnparalys – och fler läskiga grejer i sömnen 

4. Du blir tillfälligt paralyserad (Sömnparalys)

Har du någonsin vaknat upp utan förmågan att röra dig? Som om du är fastlimmad i din kropp och helt maktlös – trots att du är vaken? Då har du sannolikt upplevt sömnparalys, vilket kan vara extremt obehagligt.

Enligt Kansagra är orsaken ofta sömnbrist men i väldigt ovanliga fall kan det vara ett tecken på narkolepsi.

– Men om det inträffar när du lider av sömnbrist och vanligtvis inte har några sömnsvårigheter är det sannolikt inget att oroa sig för, säger han.

Enligt Ludger Grote är sömnparalys relativt vanligt och är sällan ett återkommande problem, även om det kan inträffa vid flera tillfällen under livet. Till skillnad från vid sömngång sover motorikdelen av hjärnan medan ditt medvetande är vaket. För de allra flesta pågår det bara under några sekunder, men för vissa hänger det kvar längre. Vissa drabbas dessutom av så kallade hypnagoga och hypnopompa hallucinationer vilket förstärker skräckupplevelsen.

LÄS OCKSÅ: 6 vanliga besvär som kan sabba sömnen 

5. Du kan kontrollera dina drömmar (Klardrömmar)

Drömmar är luriga. Trots ologiska och helt otroliga element är vi många som uppfattar det som verklighet. Det finns emellertid vissa personer med förmågan att genomskåda drömmen och på så vis styra delar av innehållet. Fenomenet kallas att klardrömma. Som Hälsoliv tidigare har rapporterat kan det vara svårt att frammana men det finns faktiskt några tekniker som kan underlätta.

LÄS OCKSÅ: Forskning: Så kan du styra dina drömmar

6. Du stönar och jämrar (Katatreni)

Att snarka och prata i sömnen är vanligt, men det finns ytterligare ett fenomen som är mer sällsynt, åtminstone om man tittar på rapporterade fall. Katatreni kan innebära en knarrande, gnyende eller stönande ljud i samband med utandning. Sajten Men's Health rapporterar att det ofta misstas för snarkningar, men själva ljudet sker alltså vid utandning i stället för vid inandning. Det kan pågå så länge som 30 sekunder.

Enligt American Sleep Association finns ingen koppling till sömnrelaterade andningsproblem, onormal hjärnaktivitet eller mentala störningar. Varför det händer är fortfarande lite av ett mysterium.

7. Du drömmer en dröm inuti din dröm (Falskt uppvaknande)

För er som sett filmen ”Inception” är ovanstående rubrik möjligen lättare att förstå.

Föreställ dig att du vaknar upp från en dröm, stänger av alarmet och går upp ur sängen – precis som vanligt. När du sedan möter en svävande flodhäst i köket och noterar att taket saknas i badrummet börjar du emellertid misstänka att något inte står rätt till…

…PANG, du vaknar för andra gången och är fortfarande kvar i sängen, djupt förvirrad. Du har alltså drömt inuti en dröm och enligt Kansagra inträffar det faktiskt då och då och är helt normalt.

Enligt sajten Dream Studies finns en koppling till att klardrömmande som vi nämnt ovan. Det brukar gå under namnet ”false awakening” eller ”falska uppvaknanden”. Detta kan så klart vara djupt frustrerande, särskilt om det händer flera gånger i rad.