7 saker dina sömnvanor kan avslöja om din hälsa
Sömn är A och O för att vi ska må bra och orka prestera.
Därför bör man se till att få ordning på sina sovrutiner.
Ofta handlar sömnbrist om att vi prioriterar eller planerar fel – men problemen kan också vara symptom på allvarligare sjukdomar.
Här listar vi med inspiration av tidningen Prevention sju saker som dina sovvanor avslöjar om din hälsa.



1. Du vaknar upp och känner dig trött varje morgon
Kan bero på: Sömnapné eller depression
Om du inte känner dig utvilad trots att du har sovit tillräckligt (6-8 timmar per natt) så kan det vara så att du lider av sömnapné. Dessa andningsuppehåll, som varar längre än tio sekunder, stör sömnrytmen, utan att du behöver vara medveten om det. Testa att sova på rygg, eller sök läkare för mer avancerade åtgärder. Andningsuppehåll under nätterna kan i värsta fall öka risken för hjärt- och kärlsjukdomar.
Oförklarlig trötthet på morgnarna kan också bero på att du är nedstämd eller deprimerad. För att komma till rätta med sömnproblem orsakade av mental ohälsa kan man behöva uppsöka en terapeut.
LÄS OCKSÅ: Sömnparalys – och fler läskiga grejer som händer i sömnen



2. Du måste gå på toa flera gånger under natten
Kan bero på: Diabetes
Om du behöver gå upp och kissa fler än 1-2 gånger per natt så kan det i värsta fall vara så att du lider av diabetes. Ökad urinering är nämligen en konsekvens av högt blodsocker, på grund av att njurarna jobbar hårdare för att absorbera och rensa ut det överstigande sockret. Men nattliga toalettbesök kan också bero på att du druckit ovanligt mycket vätska innan du gick och lade dig. Håll koll på om det händer de flesta nätter, eller bara vid enstaka tillfällen.



3. Om du inte ställer klockan så kan du sova 14 timmar i sträck
Kan bero på: Hypotyreos
De flesta människor behöver mellan sex och nio timmars sömn för att återhämta sig. Om du regelbundet sover mer än så bör du vara vaksam. En möjlig orsak till det utökade sömnbehovet kan vara sjukdomen hypotyreos, som innebär att sköldkörteln producerar för lite hormoner. Då sjunker ämnesomsättningen och kroppen går på lågvarv, varvid man kan gå upp i vikt och känna sig trött.



4. Du vaknar och kan inte somna om
Kan bero på: Willis-Ekboms sjukdom (tidigare Restless legs syndrome)
m du vaknar mitt i natten av att du råkat sparka till din partner, eller känner att du måste gå upp och röra på dig, så kanske du lider av Willis-Ekboms sjukdom, tidigare kallad RLS. Det innebär att det kan pirra eller krypa i benen när du sitter still en längre tid, eller ligger i sängen och ska sova. Bakomliggande orsaker kan till exempel vara järnbrist, njursvikt eller diabetes. Rörelse lindrar besvären tillfälligt, men på längre sikt kan man behöva medicinera.



5. Du vrider och vänder på dig och hjärtat klappar
Kan bero på: Hypertyreos
Konstanta insomningsvårigheter, hjärtklappning och irritation kan bero på hypertyreos, vilket innebär att sköldkörteln tillverkar för mycket hormoner. Då ökar ämnesomsättningen och kroppen går på högvarv. Sjukdomen kan göra att man svettas mer än vanligt, samt går upp i vikt. Läkemedel kan lindra besvären.



6. Du måste kolla på tv till sent innan du somnar
Kan bero på: Oro
Om du måste titta på en serie innan du släcker lampan, eller inte kan somna utan ljudet från tv:n, så bör du reflektera över ditt mentala mående. Är det så att det finns orosmoment i ditt liv som du vill undvika att tänka på när du lägger dig i sängen? Visst är det bra att du somnar, men kanske skjuter du bara upp de jobbiga tankarna med distraktionen som serier och film erbjuder. Dessutom kan det blå ljuset från tv:n, datorn eller surfplattan störa både insomning och vidare sömn.



7. Du gör saker i sömnen
Kan bero på: Parasomnia eller RBD (REM behavior disorder)
Om du ofta går i sömnen, eller till och med kan kliva upp och göra dig en smörgås utan att minnas det efteråt, så kanske du lider av parasomnia eller RBD. Det är sällsynta sömnstörningar som innebär att man agerar ut sina drömmar fysiskt, eftersom hjärnan inte kan kontrollera musklerna. I värsta fall kan det vara ett tidigt tecken på Parkinsons sjukdom. Man kan behandla tillståndet med melatonin.
LÄS OCKSÅ: Sömnproblem? Här är 7 tips för att sova gott