Söndag 28 mars 2021 är det dags att ställa fram klockan en timme.
Tidsomställningen kan ställa till med mycket problem, bland annat sömnbrist och humörsvängningar.
1 AV 2
Söndag 28 mars 2021 är det dags att ställa fram klockan en timme.
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Tidsomställningen kan ställa till med mycket problem, bland annat sömnbrist och humörsvängningar.
Foto: Shutterstock

7 anledningar att verkligen hata sommartid

Sommartid 2021, som vi har längtat…

Under natten till söndag, den 28 mars, är det dags att ställa om klockan igen. När visaren anger 02.00 ska den flyttas fram till 03.00.

Vi lämnar därmed vintertid, eller normaltid, bakom oss och förlorar en timmes sömn.

Ökad risk för depression och hjärtinfarkt är bara några av farorna.

Första gången Sverige försökte införa sommartid gick det käpprätt åt skogen. Året var 1916 och bönderna blev så förbannade att experimentet lades ner.

Först 1980 fick det en permanent plats i den svenska almanackan och har stannat sedan dess.

2021 infaller omställningen natten mellan lördagen den 27 mars och söndagen den 28 mars vilket betyder att ett stort antal svenskar kommer få en störd dygnsrytm när de ställer fram klockan. Det låter kanske inte så farligt men enligt flera studier kan det vara direkt livshotande.

LÄS OCKSÅ: Därför ska du lägga dig samma tid varje dag 

Därför ställer vi fram klockan - EU vill slopa omställningen

Flera länder, däribland Ryssland och Kazakstan, har till och med slutat vrida om klockan eftersom det har så negativa effekter. I Michigan, USA lämnade republikanen Peter Lucido nyligen in en motion som kräver att delstaten ska sluta ställa om klockan.

Även EU har velat avskaffa omställningen, från början siktade man in sig på 2019 men det senaste budet var i stället att 2021 blir sista gången vi ställer om klockan. Den tidsplanen har emellertid spruckit och med tanke på den globala pandemi som pågår så lär fortsatta beslut dröja.

Vad är normaltid?

Normaltid är egentligen bara ett annat namn för det vi i folkmun kallar för vintertid. Enkelt förklarat är det Sveriges standardtid, den tid vi skulle ha använt över hela året om det inte varit för omställningen till sommartid.

Tanken med sommartid var från början att bättre utnyttja den ljusa delen av dygnet som träder i kraft under sommaren samt att spara elektricitet. I de nordiska länderna gör det dock inte lika stor skillnad vilket också varit en stor del i kritiken från svenskt håll.

LÄS OCKSÅ: 7 sömnexperter – vad de gör när de inte kan somna 

Sommartid 2021 - så påverkas vi när klockan ställs om

Svenska forskare har därför påpekat att Sverige borde följa i samma fotspår som Ryssland.

– För deprimerade personer och personer med hjärtfel kan den här övergången bli verkligt jobbig. Och för småbarn och deras föräldrar. Den mest universella lösningen vore att slopa den helt, har tidscoachen Dorotea Pettersson berättat för Hälsoliv.

Här är några av alla problemen som uppstår när vi vrider fram klockan en timme.

LÄS OCKSÅ: 5 vanliga myter om sömn du inte ska gå på 

1. Sömnbrist 

Detta eftersom det blir att gå upp en timme tidigare i förhållande till gryningen efter att ha ställt fram klockan. Det kan jämföras med en light-version av jetlag.

Sömnbrist är skadligt för hälsan och kan orsaka en lång rad sjukdomar. Man brukar räkna med att det kan ta en hel vecka innan vi börjar anpassa oss till den nya tiden.

2. Humörsvängningarna ökar

Människor blir känslomässigt mer labila och svänger oftare mellan olika känslolägen av dålig sömn och trötthet.

LÄS OCKSÅ: 7 saker dina sömnvanor kan avslöja om din hälsa 

3. Hjärtattack och självmord ökar

Eftersom att det tar flera veckor för vår biologiska klocka att hamna i fas med den nya tiden, kan det bli farligt för personer som ligger i riskzonen för vissa sjukdomar.

– Det finns undersökningar som visar att hjärtinfarkter ökar, och när det gäller psykiska sjukdomar, så finns det studier som visar att självmordsbeteende också ökar något efter omställningen, har sömnforskaren Jerker Hetta tidigare berättat för SVT.

6 TIPS FÖR ATT KLARA OMSTÄLLNINGEN

• Ta sovmorgon på första måndagen

• Känsliga individer bör flytta fram klockan med en kvart per dag i fyra dagar.

• Öka försiktigheten i trafiken den första veckan efter omställningen

• Planera längre tid för läggningen av barn

• Utnyttja dagsljuset för utomhusmotion

• Utsätt dig för naturligt dagsljus på morgonen för att kunna tidigarelägga dygnsrytmen

Källa: Stressforskningsinstitutet 

4. Körförmågan kan försämras

Studier visar att trafikolyckorna ökar med ett antal procent efter övergången till sommartid. Dessutom ökar antalet trafikdödade djur. Helt plötsligt är det mycket mer bilar på vägarna när djuren ska korsa dem i ottan. De överrumplas av tidsomläggningen.

5. Sömnkvalitén försämras

Undersökningar har visat att många får oroligare och ytligare sömn efter sommartidsomställningen. För personer som redan sover dåligt blir detta extra problematiskt.

6. Immunförsvaret försvagas

Det kan sömnbristen orsaka i och med den "försvunna" sommartids- timmen och störningarna den innebär. Med ett svagare immunförsvar drabbas du lättare av sjukdomar.

7. Vi förlorar pengar

Koncentrationsförmågan och därmed produktiviteten sjunker vilket kan bli kostsamt både för privatpersoner och företag.

Internationella studier visar att arbetsplatsolyckorna blir fler efter övergången till sommartid. Och i USA brukar börsmarknaden halka neråt.