Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

6 vanliga besvär som kan sabba sömnen

På vilket sätt sover du dåligt? Att inte kunna somna är en helt annan sak än att vakna i vargatimmen eller med ett ryck mitt i natten.

Sömnforskaren och doktorn i folkhälsa Helena Schiller hjälper till att skilja på olika sorters sömnstörningar. I den här artikeln får man också reda på vad man kan göra åt dem.

Foto: Shutterstock

1 av 7

1. Svårt att somna

Vad är det: Om det brukar ta mer än 30 minuter att somna. Det vanligaste sömnbesväret hos yngre.

Själsliga orsaker:

– Stressen påverkar sömnen när man inte kan varva ner på kvällen. Stress under dagen, att man har tusen bollar i luften och man springer hit och dit, det gör att vi sover bättre, att vi får ett större sömnbehov - så länge man kan varva ner till kvällen, säger Helena Schiller.

Kroppsliga orsaker:

Kanske är man inte trött, kanske är man uppe i varv.

Men också smärta, andningssvårigheter (som vid förkylning) och oro kan göra det svårt att somna. Restless legs - krypningar i benen - kan också göra insomningen svår och störa sömnen.

ANNONS: Vill du orka mer i vardagen? Få hjälp – boka en gratis hälsocoach hos Itrim (EXTERN LÄNK)

Åtgärder:

Om man har mycket runt sig, är stressad eller svårt att varva ner kan man behöva se över hur man lever och förbättra rutinerna kring sin dygnsrytm.

Det första man säger vid sömnbehandling är: ut och rör på dig. Sen ska man ha dagsljus, på förmiddagen helst. Avstå skärmar på kvällen. Drick inte kaffe sent.

– Vi lever inte riktigt efter vår sömnklocka. På kvällen är det ofta att man är aktiv innan den minuten man ska somna. Man borde ha en timme innan man går och lägger sig, varva ner, meditera, ta en dusch, ligga på spikmatta, säger Helena Schiller.

Ofta när man har sömnproblem lägger man sig för tidigt, problemet är att man måste vara vaken tillräckligt länge. Man måste vara vaken 16 timmar för att sova 8 timmar.

Det finns också insomningstabletter, som framför allt verkar under sömnens första timmar.

– Det är ingen lösning på problemet, det löser problemet där och då, men all forskning visar att kbt är mer effektivt, framför allt på längre sikt, säger Helena Schiller.

LÄS OCKSÅ: 7 sömnexperter - vad de gör när de inte kan sova

1 av 7